Seks nas čini pametnijima?

Seks nas čini pametnijima?

Seks nas čini pametnijima?
  • Objavljeno: Srijeda, 06.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svima je već poznato da seks ima pozitivan učinak na mozak, a novo istraživanje talijanskih znanstvenika je pokazalo da nas može učiniti pametnijima, naročito na samom početku veze.

Znanstvenici su sudionike podijelili u 3 grupe - osobe koje su na početku veze, osobe koje su u višegodišnjim vezama i samce.

Snimanjem mozga se ustanovilo da se moždane stanice znatno brže razvijaju u grupi sudionika koji su tek na početku veze, prenosi DailyMail.

Razina oksitocina, hormona koji potiče dobro raspoloženje i stvara osjećaj privrženosti, se tijekom seksa povećava za čak 500%. Osobe koje orgazam doživljavaju 3 ili više puta tjedno u prosjeku žive dulje od onih koji orgazam doživljavaju rjeđe.

Osim bržeg razvijanja moždanih stanica, osobe koje su tek na početku veze pokazuju veću razinu koncentracije i pažnje. Istraživanje je pokazalo da seks potiče rast moždanih stanica na području hipokampusa, dijela mozga koji je zadužen za pamćenje i učenje.

Rezultati ovog istraživanja su slični rezultatima istraživanja kojeg su proveli američki znanstvenici, ali na laboratorijskim miševima, na koje je seks također imao pozitivan učinak.

Seks smanjuje razinu hormona stresa (kortizola) u tijelu, a dokazano je da stres može uzrokovati smanjenje broja stanica u hipokampusu.

Seks se pokazao učinkovitim i za starije osobe. Naime, starije osobe koje često prakticiraju seks imaju manji rizik od nastanka problema s pamćenjem i koncentracijom, u odnosu na one koji seks pratkiciraju rijetko ili nikako.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti