Nekvalitetan san šteti srcu

Nekvalitetan san šteti srcu

Nekvalitetan san šteti srcu
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Premalo sna, kao i san loše kvalitete može imati negativan učinak na zdravlje srca, otkrivaju norveški znanstvenici.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu European Heart Journal, je sudjelovalo više od 50000 osoba u dobi od 20 do 89 godina. Istraživanje je trajalo 11 godina, a na početku nitko nikada nije doživio zatajenje srca.

U istraživanju su sudionici ispunjavali anketu o navikama spavanja, kvaliteti sna i razini energije koju osjećaju nakon što se probude.

Rezultati su pokazali da osobe koje imaju poteškoće sa spavanjem i čiji je san lošije kvalitete imaju čak 3 puta veći rizik od nastanka zatajenja srca.

"Srećom, postoje brojne stvari kojima možemo spriječiti nastanak zatajenja srca: zdrava prehrana, tjelovježba, mršavljenje i prestanak pušenja", izjavio je dr. Tim Chico.

Zatajenje srca je posljedica oslabljenog mišića srca. Ono postaje preslabo da bi krv pumpalo cijelom tijelom i pod pravim tlakom.

Insomnia je neugodno stanje koje značajno narušava kvalitetu života i povećava rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca i krvožilnog sustava.

Znanstvenici preporučuju svim osobama koje imaju poteškoće sa spavanjem da se što prije obrate svom liječniku koji će ih savjetovati i odrediti terapiju prema zdravstvenom stanju i potrebama pojedinca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti