Selfiji su povezani s poremećajima osobnosti

Selfiji su povezani s poremećajima osobnosti

Selfiji su povezani s poremećajima osobnosti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svatko od nas ima barem jednog prijatelja koji se voli fotografirati. Psiholozi smatraju da su selfiji odraz problema s mentalnim zdravljem. Iako bismo ovu dijagnozu pripisali osobama koje se po cijele dane same fotografiraju, zapravo su i tri selfija dnevno dovoljan razlog za zabrinutost.

Narcisoidnost

Istraživanja su pokazala da narcisoidne osobe imaju tendenciju češće fotografirati same sebe i objavljivati te fotografije na društvenim mrežama. Uređivanje autoportreta prije objavljivanja je znak još veće narcisoidnosti. Narcisoidni pojedinci traže potvrdu svoje ljepote i izgleda jer se žele osjećati poželjno. Ova vrsta divljenja donosi nevjerojatnu zabludu s obzirom na neiskrenu prirodu društvenih medija.

Provjerite postoji li zdrava narcisoidnost!

Tjelesni dismorfni poremećaj

Jedan britanski tinejdžer s ovim poremećajem je pokušao samoubojstvo jer nije mogao dobiti savršeni autoportret. Devetnaestogodišnjak je provodio 10 sati dnevno fotografirajući se i do 200 puta, a kuću nije napustio 5 mjeseci. Iako je ovo ekstreman slučaj, lako može uzeti maha ako je jedino do čega vam je stalo, objaviti savršeni selfie. Tjelesni dismorfni poremećaj često prati i poremećaj prehrane.

Nisko samopouzdanje

Često slikanje i objavljivanje fotografija na društvenim mrežama znak je niskog samopouzdanja. Iako mislimo da nam te fotografije mogu popraviti samopouzdanje, čine upravo suprotno. Ako djevojka objavite provokativnu fotografiju i dobijete 300 likeova, izgradit ćete lažno samopouzdanje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti