Sigurni smo da ovo radite krivo!

Sigurni smo da ovo radite krivo!

Sigurni smo da ovo radite krivo!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.07.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Možda će vas iznenaditi, ali postoji pravilan način obavljanja velike nužde kojeg se još uvijek pridržavaju poneki ljudi u Aziji, Africi i nekim dijelovima Europe. Pa zašto su onda zapadnjaci počeli odstupati od pravilnog načina?

Vjerovali ili ne, kriv je toalet kakvog danas poznajete, odnosno wc školjka.

Jedno istraživanje analiziralo je obavljanje nužde na tri alternativna mjesta. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine, trećina je sjedila je na standardnom wc-u, drugi dio sjedio je na niskom WC-u, a ostali su čučali. Osim što su bilježili vrijeme proveden na toaletu, ispitanici su bilježili i koliko im je truda trebalo.

Zaključak istraživanja bio je iznenađujuć. Za obavljanje nužde iz čučnja trebalo je najmanje vremena i truda.

Otkrijte zašto nakon kave obavljamo veliku nuždu!

Stručnjaci se slažu da definitivno postoji nekakav urođeni fiziološki osjećaj za obavljanje nužde čučeći jer se na taj način ispravlja debelo crijevo.

Kad stojimo na nogama debelo crijevo je gurnuto uz puborektalni mišić koji pomaže u održavanju fekalne kontinencije dok ne dođe vrijeme nužde. U sjedećem položaju mišić se samo djelomično opušta, a dok čučimo mišić se u potpunosti opušta, olakšavajući proces uklanjanja štetnih tvari.

Mnogi ne vole „čučavce“, toalete koji nemaju wc školjku, no znanost tvrdi da su oni bolji za vašu probavu i zdravlje debelog crijeva. Iako su u Hrvatskoj rijetki, „čučavci“ se koriste diljem svijeta. U Aziji neke javne sanitarne prostorije nude obje opcije, toalete po uzoru na zapad s wc školjkom i toalete s otvorom u podu, a mogu se pronaći i u velikim europskim zemljama, poput Rusije i Francuske.

Ako se ne želite odreći udobnosti, možete potražiti pomoćne stolce na koje stavljate noge dok sjedite na školjci kako biste došli u položaj čučnja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti