5 načina kako problemi s crijevima mogu narušiti vaše zdravlje

5 načina kako problemi s crijevima mogu narušiti vaše zdravlje

5 načina kako problemi s crijevima mogu narušiti vaše zdravlje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Postoje mnogi dokazi koji pokazuju kako loše zdravlje crijeva može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. U crijevima prosječnog čovjeka nalazi se 100 trilijuna mikroba, što je 10 puta više nego stanica u ljudskom tijelu, a oni imaju važan utjecaj na cijeli organizam. Stručnjaci otkrivaju 5 zdravstvenih problema koji nastaju ako crijeva nisu u ravnoteži.

1. Loše raspoloženje

Dr. Uma Naidoo ističe da su crijeva povezana s mozgom, jer se 90% serotoninskih receptora nalazi u crijevima. Samim time, crijeva mogu utjecati na vaše mentalno zdravlje. "U relativno novom području nutricionističke psihijatrije pomažemo pacijentima razumjeti kako zdravlje crijeva i prehrana mogu pozitivno ili negativno utjecati na njihovo raspoloženje'', otkriva Naidoo. Objašnjava da su kod nekih antidepresiva, kao što je selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina, najčešće nuspojave povezane s crijevima, što uključuje privremene mučnine, proljev i gastrointestinalne probleme. ''Postoje anatomska i fiziološka dvosmjerna komunikacija između crijeva i mozga putem vagusnog živca. Crijevno-moždana os nudi nam bolje razumijevanje veze između prehrane i bolesti, uključujući depresiju i anksioznost", otkriva Naidoo.

2. Imunološki problemi

Postoji mnoštvo dokaza koji pokazuju kako nezdrava crijeva mogu ozbiljno narušiti imunološki sustav. Mikrobiom crijeva ima važnu ulogu u brojnim zdravstvenim funkcijama, a jedna od njih je reguliranje pravilnog rada imunološkog sustava. Prema istraživanjima, promjene crijevnih mikroba mogu uzrokovati imunološku disregulaciju, što dovodi do autoimunih poremećaja.

3. Upalni procesi

Stručnjaci upozoravaju da ako crijevna funkcija nije u ravnoteži, mogu nastati razne upale. Dijetetičarka Gail Cresci ističe da bakterije u crijevima pomažu metaboliziranju nutritivnih tvari iz hrane koju probavljamo. "Ove bakterije imaju metaboličke mehanizme za probavu i fermentaciju vlakana, a kao odgovor na to stvaraju korisne nusproizvode za koje znamo da su protuupalni i imunomodulatorni'', objašnjava Cresci. Upozorava da kod osoba čija prehrana nije optimalna, primjerice ne sadrži dovoljno vlakana te je bogata masnoćama i šećerom, mikrobiom u se crijevima mijenja. ''Umjesto da proizvode korisne metaboličke nusproizvode, bakterije proizvode tvari koje nisu korisne. Tako mogu nastati upale'', ističe Cresci.

4. Prekomjerna tjelesna težina

Bakterije u vašim crijevima mogu izravno utjecati na težinu. Jedno istraživanje je pokazalo da su specifični metaboliti pronađeni u uzorcima krvne plazme i stolice izravno povezani s pretilošću. "To znači da bi se buduća istraživanja trebala više usredotočiti na to kako se sastav crijevnih bakterija može promijeniti, kako bi se smanjio rizik od pretilosti i povezanih metaboličkih bolesti te kardiovaskularnih bolest'', objašnjava Marju Orho-Melander, profesorica genetske epidemiologije.

5. Problemi sa spavanjem

''Sve je više dokaza da je sastav vašeg crijevnog mikrobioma povezan s time koliko dobro spavate", ističe nutricionistica Fatema Badri. Zdravlje crijeva može utjecati na vaš san, a loš san jednako tako može utjecati na zdravlje crijeva. "Nedostatak sna može utjecati na vaše probavno zdravlje povećanjem rizika od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i gastrointestinalnih bolesti", upozorava Badri i dodaje da su znanstvenici čak otkrili da je loša kvaliteta sna povezana sa srčanim problemima.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije