Čupate sijede vlasi? Neće izrasti nove, ali može se dogoditi nešto puno gore

Čupate sijede vlasi? Neće izrasti nove, ali može se dogoditi nešto puno gore

Čupate sijede vlasi? Neće izrasti nove, ali može se dogoditi nešto puno gore
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Vjerojatno ste čuli za izreku: „Svaki put kad iščupaš sijedu vlas, na tom mjestu će ih izrasti još više.“ Dokazano je kako ovo nije istina, ali postoji nekoliko drugih razloga zbog kojih ne biste trebali čupati sijede.

„Volio bih da je istina da će ih narasti još vise na mjestu gdje iščupate sijedu vlas, jer onda bismo mogli lako pomoći ljudima koji se bore s gubitkom kose,“ rekao je Mirza Batanović, stilski direktor profesionalne marke za njegu kose Eufora International, prenosi huffpost.com. Riječ je o mitu koji je zaista neutemeljen u znanosti. Normalno je izgubiti do 159 vlasi dnevno, ali u osnovi one nisu povezane ni na jedan način, što znači da čupanje jedne vlasi ne znači izbacivanje više vlasi.

Što se događa kada povučete sijedu vlas?

Prva posljedica iščupane vlasi je skraćenje ciklusa. Očupana kosa kojoj ste skratili vijek započet će svoj sljedeći ciklus rasta otprilike nakon tri mjeseca.

„U svakom ciklusu nakon otprilike 20 godine dlake rastu nešto manje i nešto kraće, a sami ciklus traje prosječno pet godina,“ objasnio je londonski frizer Michael Van Clarke.

Osim toga, prema riječima stilistice Jennifer Korab, čupanjem kose možete ozlijediti folikul dlake, što može dovesti do infekcije, pa čak i ćelavosti. Ako vam čupanje postane navika kada je manje od 1% glave sijedo, imat ćete manje kose za nekoliko godina, kada 10% vlasi bude sijedo," istaknuo je Michael.

Sjeda kosa je neizbježan dio starenja, a razlog je prilično jednostavan. Kosi boju daje melanin, prirodni pigment koji se počinje smanjivati s godinama, obično u razdoblju od 28. do 40. godine. Razlog za to je što melanociti, stanice koje proizvode melanin, počinju usporavati i proizvoditi manje. Kosa je, dakle, samo prozirna.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti