3 simptoma koji upućuju na rak jajnika, a žene ih često ignoriraju

3 simptoma koji upućuju na rak jajnika, a žene ih često ignoriraju

3 simptoma koji upućuju na rak jajnika, a žene ih često ignoriraju
  • Objavljeno: Subota, 26.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene trebaju redovito odlaziti na preglede kako bi spriječile i na vrijeme otkrile rak jajnika, ali znanstvenici predlažu novu metodu otkrivanja raka jajnika. Rak jajnika može biti smrtonosan, a žene koje ga otkriju u najranijoj fazi imaju najveću vjerojatnost da će ga preboljeti, zato je ključno prepoznati prve simptome.

Crni čaj može smanjiti rizik od nastanka raka jajnika!

Metode otkrivanja raka jajnika i predviđanja rizika za njegov nastanak često su netočne, a rezultat je prevelik broj nepotrebnih operacija. Znanstvenici su ustanovili da bi bolja metoda bila upitnik koji traje svega 90 sekundi. U istraživanju je sudjelovalo 1.200 žena. Prije ulaska u liječničku ordinaciju su ispunjavale kratak upitnik. Upitnik se sastoji od 3 pitanja koja se temelje na prvim simptomima raka jajnika, a to su:

  • Bolovi na području zdjelice ili abdomena
  • Nadutost popraćena bolovima
  • Nedostatak apetita i brzo stvaranje osjećaja sitosti

Većina žena s ovim simptomima nema rak jajnika, ali bi daljnji pregledi bili poželjni kako bi se ustanovili razlozi ovih simptoma.

"I dalje pokušavamo otkriti način testiranja koji će biti točniji od prethodnih, a za sada je upitnik sa simptomima raka jajnika odličan način smanjenja broja žena koje se nepotrebno izlažu testiranjima", izjavio je dr. Robyn Andersen.

Provjerite upozoravajuće simptome raka jajnika!

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Open Journal of Obstetrics and Gynecology, ističu da većina žena s ovim simptomima ne pati od raka jajnika, ali ako su simptomi prisutni više tjedana, svakako bi trebale posjetiti liječnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti