Što svaka žena treba znati o raku jajnika?

Što svaka žena treba znati o raku jajnika?

Što svaka žena treba znati o raku jajnika?
  • Objavljeno: Subota, 27.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako se javlja kod sve većeg broja žena, dobra vijest je da se, ako je otkriven u najranijoj fazi, može izliječiti.

U stvari, čak 90% slučajeva rano otkrivenog raka jajnika se uspješno izliječi. Loša vijest je da je još uvijek veliki broj slučajeva kada se rak jajnika otkriva kasno.

Koji su simptomi raka jajnika?

Stručnjaci su rak jajnika proglasili tihim ubojicom jer ga je teško dijagnosticirati, upravo zbog toga što simptomi nisu lako prepoznatljivi.

Najčešći simptomi su:

  • kronična bol u trbuhu ili zdjelici
  • kronična nadutost koja ne prolazi
  • smanjen apetit

Postoje i neki drugi simptomi kao što su učestalo mokrenje, promjene u radu crijeva, kronični umor i bol u leđima.

Svi ovi simptomi se često zamijene s problemom rada probavnog sustava. Važno je da znate da, ako je riječ o raku jajnika, će simptomi biti prisutni bez obzira na sve što probate kako bi ih otklonili.

Tko je izložen najvećem riziku?

Većina žena s rakom jajnika je starija od 50 godina, ali se može javiti kod svih žena, neovisno o dobi. Faktori koji povećavaju rizik su pušenje, pretilost, prerano javljanje prve menstruacije i prekasni ulazak u menopauzu.

Važnu ulogu igra i genetika, stoga ako u vašoj obitelji ima zabilježenih slučajeva raka jajnika, svakako biste to trebale reći svojem ginekologu.

Prije su znanstvenici vjerovali da lijekovi protiv neplodnosti mogu povećati rizik od nastanka raka jajnika, ali sada znaju da to nije istina.

Kako se rak jajnika dijagnosticira?

Vaš ginekolog će vas prvo pregledati i upoznati se s vašom medicinskom poviješću. Možda će raditi test krvi i tražiti protein koji se zove CA 125, a koji je prisutan kod žena koje boluju od raka jajnika.

Također vas može pregledati ultrazvukom. Ako pronađe bilo kakvu abnormalnost, vjerojatno će raditi laparoskopiju, zahvat tijekom kojeg se uzima uzorak tkiva kako bi se mogao testirati na prisutnost kancerogenih stanica.

Koji su oblici liječenja?

Postoje 3 osnovne vrste liječenja: operacija, kemoterapija i radioterapija.

Gotovo sve žene, koje boluju od raka jajnika, moraju ići na operaciju, a vrste liječenja se obično kombiniraju. Ovisno o stadiju raka ovisi i vrsta terapije.

Kako smanjiti rizik?

Istraživanja su pokazala da je rizik od nastanka raka jajnika nešto manji kod žena koje su rodile i dojile. Što su više djece rodile, to je rizik manji.

Također se pokazalo da kombinirane kontracepcijske pilule također mogu smanjiti rizik od nastanka raka jajnika.

Zdrave životne navike (prestanak pušenja, redovita tjelovježba, normalan indeks tjelesne mase) također igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka raka jajnika.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije