Naučite na vrijeme prepoznati simptome moždanog udara

Naučite na vrijeme prepoznati simptome moždanog udara

Naučite na vrijeme prepoznati simptome moždanog udara
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.09.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Postoje dva moguća uzroka moždanog udara – krvna žila unutar mozga je blokirana ili je napukla i počela krvariti. U oba slučaja postoji veliki rizik od nastanka oštećenja moždanih stanica, pa čak i smrti.

Moždani udar je peti uzročnik smrti u svijetu, iako ga je lako spriječiti. Redovito vježbajte, pripazite na unos soli i održavajte zdravu tjelesnu težinu. Moždani udar se može dogoditi svakome, neovisno o dobi i spolu. Donosimo vam najčešće simptome moždanog udara na koje trebate obratiti pažnju.

Kronični umor

Tijelo je delikatna ravnoteža vode, kemijskih spojeva i hormona. Kada se ta ravnoteža naruši, javljaju se neki simptomi, a najčešće je to kronični umor. Endokrini sustav regulira razinu hormona tijela u tijelu i njime upravlja mozak. Kada dođe do moždanog udara, mozak više ne može kontrolirati rad endokrinog sustava i javlja se kronični umor i manjak energije. Do ovoga obično dolazi iznenada i bez ikakvih prethodnih upozorenja. Ako ste se odjednom počeli osjećati umorno i letargično, i to bez dobrog razloga, svakako posjetite liječnika.

Problemi s vidom na području jednog oka

Mozak je podijeljen na dvije strane i svaka od njih kontrolira jedno oko. Kada mozak otežano radi, javit će se problemi s vidom, ali na području samo jednog oka. Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da vas boli jedno oko ili da puno slabije vidite na jedno oko, svakako se obratite liječniku. Nagle promjene vida nisu normalne i mogu biti pokazatelj ozbiljnih stanja.

Utrnulost i slabost u jednoj ruci

Moždani udar će utjecati na samo jednu stranu tijela, ovisno na kojoj strani se nalazi blokada ili krvarenje. Nagli osjećaj slabosti na jednoj strani tijela je jedan od prvih simptoma moždanog udara. Utrnulost i osjećaj slabosti nije normalan, naročito ako prethodno niste ležali i spavali.

Vrtoglavica i poteškoće u govoru

Moždani udar će zahvatiti jednu stranu mozga i može uzrokovati vrtoglavicu, poteškoće s ravnotežom i govorom. Ako ste primijetili da je jedna strana usta spuštena ili imate problem s govorom, postoji velika vjerojatnost da moždane stanice ne dobivaju dovoljno krvi, što uzrokuje napetost mišića lica.

Poteškoće u razmišljanju

Moždani udar je vrlo često posljedica manjka dotoka kisika u mozak. Ako ste već primijetili da otežano razmišljate i ne možete se dugo fokusirati, postoji velika vjerojatnost da mozak ne dobiva dovoljno kisika.

Glavobolja ili migrena

Ako inače nemate problema s glavoboljama i odjednom ste ih počeli sve češće doživljavati, postoji velika vjerojatnost da imate povećan rizik od nastanka moždanog udara. Ako su glavobolje česte i javljaju se na samo jednoj strani glave, svakako se obratite liječniku.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije