Slijepe osobe mogu razviti sonar kao šišmiši

Slijepe osobe mogu razviti sonar kao šišmiši

Slijepe osobe mogu razviti sonar kao šišmiši
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neke slijepe osobe postanu toliko vješte u slušanju zvukova jeke, koje su proizveli kliktajući sa svojim ustima, da doslovno mogu iskoristiti tu sposobnost za vožnju brdskim biciklom ili igranje igara s loptom.

Poznato je da šišmiši pomoću biološke verzije sonara, pod nazivom eholokacija, pronalaze put po noći. Do sad se samo sumnjalo da to može i slijep čovjek, no to nitko nije dokazao.

No, kanadski znanstvenici su dokazali da mogu. Zanimljivo je kako slijepe osobe to čine pomoću dijela mozga koji je obično uključen u obradu vizualnih podataka.

Naime, do ovog otkrića je došlo putem skeniranja mozga dvaju muških dobrovoljaca koji su oboje bili slijepi od djetinjstva, a u dobi su od 43. i 27. Godina, prenosi Telegraph.

Obadvojica su zamoljena da izađu van i pokušaju razaznati različite predmete kao što je automobil, stup za zastave ili stablo, a sve uz pomoć zvukova kliktanja koje rade s ustima, a zatim „hvatanja" signala od jeke.

Sitni mikrofoni su smješteni u uši dobrovoljaca kako bi snimili odlazne i dolazne zvukove.

Kasnije su dobrovoljcima reproducirali te zvukove, a u isto vrijeme je praćena njihova moždana aktivnost pomoću magnetske rezonancije (MRI).

Tijekom reprodukcije, dobrovoljci su uspjeli identificirati pojedinačne objekte samo uz pomoć jeke.

MRI skener je pokazao kako jeku zapravo obrađuje regija mozga koja se obično koristi za obradu vizualnih informacija.

Nikakve aktivnosti povezane s jekom nisu primjećene u području mozga odgovornim za sluh, za kojeg bi se moglo i očekivati ​​da će obraditi zvuk.

43-godišnjak, koji je izgubio vid u ranijem dijelu života, pokazao je bolje rezultate. Oči su mu uklonili sa samo 13 mjeseci zbog rijetkog oblika raka koji zovemo retinoblastoma.

Isti test proveden na ljudima koji nisu slijepi, nije pokazao sposobnost za eholokaciju, a nikakva aktivnost povezana s jekom nije uočena u vizualnim regijama mozga.

Voditelj istraživanja, dr. Mel Goodale sa Sveučilišta Western Ontario, je zaključio ovo impresivno otkriće: „Sada je jasno da eholokacija omogućuje slijepim ljudima da rade stvari za koje se inače mislilo da su nemoguće bez vida te da ovaj način može slijepima i slabovidnima pružiti visoki stupanj samostalnosti u svakodnevnom životu."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti