Bolje malo popit, nego uopće ne popit
Uživanje u svakodnevnoj „čašici" je zdravije nego kad uopće ne pijete.
Drugim riječima, ako se nekoliko puta tjedno zaputite u svoj omiljeni kafić, to vam zapravo može biti i korisno. Naravno pod uvjetom da piće ograničite na manje od dvije velike pive ili dvije čaše vina.
Dok alkohol ostaje glavni uzrok bolesti jetre, u biti je prekomjerna količina alkohola ta koja šteti.
Česta, ali umjerena konzumacija alkohola može smanjiti izglede za masnu jetru, uzročnika mnogih bolesti, za 60 posto.
To je daleko učinkovitije nego kad ništa ne pijete, ili tu i tamo nešto popijete, to jest povremeno.
Istraživanje, provedeno u Japanu, zabilježilo je navike pijenja od 9.885 muškaraca, prenosi Telegraph.
Umjereni konzumenti alkohola imaju najnižu prevalenciju masne jetre, no daljnje provjere otkrivaju kako je više bitno koliko često piju, nego koliko piju.
Oni koji su popili tri ili četiri alkoholna pića raspoređena preko 21 dana u mjesecu, imali su najniži rizik od svih.
U istraživanju se navodi: „Naša opažanja pokazuju kako konzumacija alkohola ima zaštitnu ulogu protiv masne jetre kod muškaraca te da dosljedno konzumiranje alkohola može doprinijeti ovom povoljnom učinku."
Pretilost je mnogo veći faktor od alkohola kod razvoja masne jetre, objašnjavaju istraživači, dodajući: „Pretjerana konzumacija alkohola je vodeći uzrok ciroze jetre te drugih teških oblika bolesti jetre."
„S druge strane, najčešća bolest jetre kod mnogih ljudi, bolest masne jetre, vezana je prvenstveno uz pretilost te druge oblike metaboličkog sindroma."
Povezana istraživanja pokazuju kako prekomjerno konzumiranje alkohola uzrokuje upalu jetrenih stanica, no umjerene količine smanjuju upalu.
Za kraj istraživači dodaju kako pretjerana konzumacija alkohola može pridonijeti pretilosti, a umjerena konzumacija će opet teže doprinijeti pretilosti.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345