Slučajno pronašli lijek za rak

Slučajno pronašli lijek za rak

Slučajno pronašli lijek za rak
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači sa Sveučilišta Tel Aviv i Medicinskog centra Sheba Tel Hashomer svoju su studiju o pronalasku efikasnijeg lijeka za rak objavili u trenutnom izdanju international žurnalu Breast Cancer Research.

"Uistinu smo pronašli Ahilovu petu stanica raka," rekla je prof. Malka Cohen-Armon voditeljica istraživačkog tima sa Sveučilišta Tel Aviv.

''Čim možeš ciljati kancerogene stanice bez da ubiješ zdrave, možeš proizvoditi lijekove koji nanose daleko manje štete oboljelima. Mogli bi ubrizgavati i daleko agresivnije tretmane bez straha da ćemo naštetiti zdravom tkivu'', dodala je.

Supstanca koju su identificirali odgađa diobu zdravih i kancerogenih stanica, a riječ je o komponenti lijeka koji je razvijen prije 10-ak godina s ciljem da očuva nervne stanice nakon moždanog udara.

Nakon unošenja lijeka uočeno je da zdrave stanice svladavaju prepreku i aktiviraju mehanizam koji za par satiomogućava normalnu diobu stanica, no stanice raka umiru.

Dr. Cohen-Armon priznaje da je blagotvorni učinak na liječenje oboljelih od raka otkriven slučajno.

''Ja se čak ni ne bavim istraživanjem tumora. No prije dvije godine, zbog članak kojeg smo objavili na temu različitih funkcija stanice zainteresirala sam se za stanice raka'', rekla je.

Ona i kolege još ne znaju zašto lijek djeluje na ovakav način. Testirali su ga na različite vrste raka no zasad su objavili samo rad vezan za uništavanje tumora dojke. Sve eksperimente su obavljali na mišicama u koje su ubrizgali stanice ljudskog tumora. Daljnji napredak istraživanja i proizvodnja konačnog lijeka ovisi i o pravima na patent kojeg drži američka farmaceutska kompanija.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti