Sojom povećajte stopu preživljavanja od raka dojke

Sojom povećajte stopu preživljavanja od raka dojke

Sojom povećajte stopu preživljavanja od raka dojke
  • Objavljeno: Petak, 19.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Uzrokuje li potrošnja soje kod pacijenata oboljelih od raka pozitivne reakcije, predmet je mnogih kontroverzi.

Najnovije istraživanje pokazalo je kako preživjeli pacijenti od raka dojke koji su konzumirali soju, imaju važne zdravstvene prednosti, što je dokaz kako konzumiranje soje može povećati stopu preživljavanja kod pacijenata oboljelih od raka dojke.

Prema nedavnom izvješću koje je objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association, žene s dijagnozom karcinoma dojke koje konzumiraju hranu kao što je tofu ili sojino mlijeko, smanjuju rizik od recidiva za 32 posto.

Prethodna istraživanja dala su proturječne rezultate naspram nekih istraživanja koja sugeriraju da soja smanjuje rizik od raka dojke te drugih koji tvrde kako spojevi u soji mogu pomoći rastu stanica raka dojke. No sada je prethodna teorija opovrgnuta novim istraživanjem, koje pokazuje kako soja ne povećava rast stanica karcinoma dojke te da dokazano povećava stopu preživljavanja.

Istraživači su također otkrili kako su pacijentice oboljele od raka dojke koje su konzumirale soju, imale 29 posto smanjen rizik od smrti, u odnosu na žene koje konzumiraju malo ili nimalo soje.
Soja je bogata fitoestrogenima, također poznatima kao izoflavonima. Iako su ove tvari tisuću puta manje jake nego ljudski estrogen, došlo je do zabrinutosti kako izoflavon može imati djelovanje slično estrogenu te može povećati rizik od raka.

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da zbog izoflavona  koji zavarava tijelo da prihvati vrlo slab spoj, fitoestrogen se zapravo natječe s ljudskim estrogenom, čime se smanjuje ukupna razina estrogena u tijelu.

Doktorica Xiao Ou Shu, istraživačica i profesorica sa Sveučilita u Nashvilleu, zaključuje: „Ovo istraživanje pokazuje kako je umjeren unos soje siguran i potencijalno koristan za žene s rakom dojke."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti