Noćno svjetlo može uzrokovati depresiju

Noćno svjetlo može uzrokovati depresiju

Noćno svjetlo može uzrokovati depresiju
  • Objavljeno: Petak, 19.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neuroznanstvenici vjeruju kako čak i prigušeno svjetlo, kao što je noćno svjetlo koje se često koristi u dječjim sobama, negativno utječe na kemijsku ravnotežu i strukturu mozga.

Takvo svjetlo upliće se u normalne funkcije lučenja hormona melatonina, koji pomaže tijelu da raspozna da je noćno vrijeme.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Ohiju došli su do zaključaka nakon usporedbe dvije grupe hrčaka, jedna grupa koja je bila izložena prigušenom svjetlu tijekom noći, te druga grupa koja je uživala u potpunom mraku.

Tracy Bedrosian, jedna od istraživačica, je izjavila: „Čak i prigušeno svjetlo tijekom noći bilo je dovoljno da izazove depresivna ponašanja kod hrčaka, što se može objasniti promjenama koje smo vidjeli u njihovom mozgu nakon osam tjedana izloženosti."

Kada su radili ispitivanja na mozgovima hrčaka, otkriveno je kako su oni koji su bili izloženi prigušenom noćnom svjetlu, imali manje gustu mrežu dendritičkih trnova u dijelu mozga koji se zove hipokampus. Dendritički trnovi su izrasline nalik dlakama, koje se nalaze na moždanim stanicama, a služe prijenosu kemijskih poruka iz jedne stanice u drugu.

Tracy Bedrosian dodala je kako: „Hipokampus igra ključnu ulogu kod depresivnih poremećaja, tako da je otkriće nekih promjena u tom dijelu mozga uvijek značajno."

Ranija istraživanja na miševima pokazala su kako ih izloženost jakom svjetlu tijekom noći čini depresivnima te da dobivaju dodatno na težini.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti