Sok od naranče za prevenciju raka?

Sok od naranče za prevenciju raka?

Sok od naranče za prevenciju raka?
  • Objavljeno: Utorak, 24.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sok od naranče ima odlično djelovanje na zdravlje, i to većinom zbog odličnih antioksidacijskih svojstava. Prethodna istraživanja su pokazala da sok od naranče značajno smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava, srčanog i moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Novo istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno u časopisu Nutrition and Cancer, otkriva da je sok od naranče učinkovit u prevenciji raka, naročito leukemije i raka debelog crijeva.

Sok od naranče može imati toksično djelovanje, ali samo ako ga se konzumira u prekomjernim količinama. Ne preporuča se djeci i osobama koje imaju problema sa zdravljem bubrega.

Ipak, znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje kako bi se ustanovilo točno djelovanje soka od naranče na stanice raka.

Sok od naranče sadrži 2 moćna antioskidansa, hesperidin i naringinin. Na taj način smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i sprječava nastanak kronične upale, koja povećava rizik od nastanka kancerogenih stanica.

Sok od naranče ima antimikrobno i antivirusno djelovanje, pokazao se odličnim za ublažavanje hormonalne neravnoteže, poticanje regeneracije stanica i jačanje imuniteta.

Sok od naranče trebate konzumirati pažljivo jer ga, kao ni sve ostalo, nije dobro prekomjerno konzumirati. Ako patite od ozbiljnih medicinskih stanja ili pijete lijekove, svakako se posavjetujte s liječnikom prije početka svakodnevne konzumacije soka od naranče.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti