Špinat u borbi protiv Alzheimerove bolesti
Povrće koje je bogato antioksidansima kao što je špinat, mrkva i marelica, može pomoći u smanjenju simptoma Alzheimerove bolesti.
Njemački znanstvenici su proučavali razliku između 74 osobe koje pate od Alzheimerove bolesti i 158 osoba koje su u potpunosti zdrave. Sudionici su bili u dobi od 65 do 90 godina. Nakon neuropsihološkog testiranja, izračunavanja indeksa tjelesne mase i analize krvi, znanstvenici su pronašli vidljive razlike.
Naime, sudionici koji pate od Alzheimerove bolesti imali su znatno nižu razinu vitamina C i beta karotena, u odnosu na sudionike koji su u potpunosti zdravi.
Potrebno je nastaviti s istraživanjem s većim brojem sudionika kako bismo potvrdili rezultate, DailyMail prenosi izjavu dr. Gabriela Nagela.
Simptomi Alzheimerove bolesti uključuju zaboravljivost, nedostatak koncentracije, smanjenu sposobnost orijentacije i oslabljene kognitivne sposobnosti.
Oksidativni stres, koji smanjuje dotok kisika u ljudsko tijelo, također može potaknuti razvoj Alzheimerove bolesti, što je navelo znanstvenike na istraživanje učinka antioksidansa u zaštiti od nastanka, ali i smanjenja simptoma Alzheimerove bolesti.
-
AI Novi AI alat predviđa vašu biološku dob iz selfija
-
Ozempic Razočaravajuća stvarnost o tome što se događa s tijelom godinu dana nakon uzimanja Ozempica
-
čarape Nosite čarape dok spavate? Možda niste toliko ludi
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
siva mrena Siva mrena vam magli pogled? Operacija traje 10 minuta, bez liste čekanja
-
čimpanze Divlje čimpanze snimljene kako koriste „prvu pomoć iz šume“
-
bolesti srca Muškarci su skloniji umiranju od "sindroma slomljenog srca" u usporedbi sa ženama
-
Recept dana
Zapečeni grah od jučerašnjeg variva
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
