Pušači manje i lošije spavaju?

Pušači manje i lošije spavaju?

Pušači manje i lošije spavaju?
  • Objavljeno: Subota, 15.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čak trećinu života trebamo provesti spavajući kako bismo normalno funkcionirali i imali kvalitetan život. San je važan, potreban je našem tijelu i sprječava niz zdravstvenih problema.

Njemački znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1.100 osoba koje aktivno puše i 1.243 osobe koje ne puše. Nakon provedenog istraživanja došli su do zapanjujućih rezultata.

Čak 17% pušača svakodnevno spava manje od 6 sati, dok je kod nepušača prisutno tek 7% njih. Kod 28% pušača je prisutan san lošije kvalitete, dok je kod nepušača tek 19% takvih slučajeva.

Mnogi faktori utječu na kvalitetu sna, znanstvenici su u obzir uzeli dob, težinu i konzumaciju alkohola, a na kraju je jedina poveznica bila pušenje.

Voditelj istraživanja prof. Stefan Cohrs je izjavio kako "ovo istraživanje po prvi puta pokazuje kako pušenje uistinu narušava kvalitetu sna."

Iako rezultati istraživanja ne mogu u potpunosti dokazati da je pušenje jedini krivac lošijeg sna, znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Addiction Biology, ističu da ako pušite i vaš san je lošije kvalitete, imate još jedan dobar razlog za prestanak.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti