Sporni lijekovi za hiperaktivnost kod djece koriste se i u RH

Sporni lijekovi za hiperaktivnost kod djece koriste se i u RH

Sporni lijekovi za hiperaktivnost kod djece koriste se i u RH
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...roditelji gotovo tri milijuna mališana, korisnika tih lijekova, ostali su, najblaže rečeno, zatečeni.

Samo bez panike!
Studija je pokazala da su djeca liječena tim lijekovima nekoliko puta podložnija iznenadnoj i neobjašnjivoj smrti u usporedbi s djecom koja ih ne koriste. Premda ne treba vjerovati svakoj studiji, ova je izazvala pomutnju jer su je provele dvije ugledne institucije: američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) i Nacionalni institut mentalnog zdravlja. No, panici ne bi trebalo biti mjesta jer su se i sami znanstvenici zapravo ogradili od vlastitih otkrića. Studija je rađena na malom uzorku od 564 mališana, i to od 1985. do 1996., otkad je farmaceutska industrija bitno uznapredovala, pa bi studija trebala poslužiti samo kao “signal”. Recite vi to roditeljima!

Velikogoričanin Dejan Berak otac je osmogodišnjeg Luke koji pati od ADHD-a. Dječak je kasnije prohodao i progovorio, nervozno bacao stvari, a u školi i udarao drugu djecu. Prve godine života proveo je posjećujući logopede i psihijatre, sve dok mu jedan od njih nije propisao concertu, psihostimulans koji sadrži istu aktivnu supstanciju kao ritalin.

– Lijek je počeo piti početkom godine. Bio je koncentriraniji, bolji u školi i bili smo presretni, sve dok mu nakon 40-ak dana nije jedne večeri jurnula krv na nos. Ponovilo se i idućih večeri, pa sam prekinuo terapiju – kaže tata Dejan.

Nema jačih nuspojava

– Koliko znam, u Hrvatskoj nisu službeno zabilježene nuspojave teže od gubitka teka. U nas se zbog skupoće takvi psihostimulansi propisuju mnogo rjeđe nego u zapadnim zemljama i daju se u minimalnim dozama – kaže dječji psihijatar dr. Nenad Jakušić, voditelj Službe za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladeži u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti