Sprečavanje ozljeda u nogometu

Sprečavanje ozljeda u nogometu

Sprečavanje ozljeda u nogometu
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Norveški znanstvenici otkrili su da bi učenje djece pravilnom načinu kretanja čim se počnu baviti organiziranim igranjem nogometa, moglo smanjiti broj teških ozljeda.

Gotovo polovina teških sportskih ozljeda mogla bi se spriječiti pravilnim izvođenjem vježbi zagrijavanja, tvrde znanstvenici.
Rezultati istraživanja koje je proveo Centar za sportske ozljede iz Osla nastali su na temelju usporedbe teških ozljeda među djecom koja se zagrijavaju na tradicionalni način, i među djecom koja se koriste  novim programom zagrijavanja.

Strukturirani program zagrijavanja uključuje sporo i brzo trčanje, ključne vježbe za poboljšanje snage i ravnoteže, i pokrete koji su usmjereni na stabilnost, kontrolu kuka i stabilizaciju koljena. Cijeli program ističe potrebu svijesti o mišićima.

Nakon što je program testiran na nogometašicama u dobi od 13 do 17 godina, pokazalo se da je smanjio broj ozljeda za trećinu, a broj teških ozljeda za gotovo pola.

Autori su zaključili da bi se program trebao prihvatiti kao jedan od ključnih elemenata u nogometnim treninzima.
Vjeruju da bi se testiranjem utjecaja toga programa na još mlađim sportašima dobili još bolji rezultati.

„Jedan od ciljeva prevencije sportskih ozljeda trebao bi biti razvijanje načina kretanja koji nije toliko podložan ozljedama. Zbog toga bi moglo biti još jednostavnije raditi s mlađim igračima koji još nisu razvili osnovne načine kretanja,“ napisali su autori istraživanja.

„Zato predlažemo da se programi za poboljšanje snage, svijesti i neuromuskularne kontrole statičnih i dinamičnih pokreta primjene čim djeca počnu igrati nogomet,“ zaključili su na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti