Lijek za ektopičnu trudnoću

Lijek za ektopičnu trudnoću

Lijek za ektopičnu trudnoću
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čini se da uzimanje jedne doze lijeka metotreksata, koji se kooristi za liječenje ektopične trudnoće, ne mijenja ženinu plodnost, mišljenja su istraživači iz Španjolske, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Ektopična trudnoća je zapravo kada se oplođeno jajašce implantira izvan maternice, najčešće u jajovodima. Te trudnoće mogu kao posljedicu imati krvarenje i smrt majke ako se zametak ne ukloni, ili kirurški ili terapijom lijekovima.

Da bi proučili djeluje li terapija metotreksatom za ektopičnu trudnoću na buduću plodnost, istraživači su mjerili krvne razine proteina koji se zove anti-Mullerov hormon ili AMH, a koji je pokazatelj «ovarijske zalihe».

Mjerili su ga prije primjene metotreksata i ponovno barem tjedan dana nakon rješavanja ektopične trudnoće kod 25 žena.
Dr. Juan Antonio Garcia-Velasco s IVI-Madrid i njegovi kolege izvjestili su u časopisu «Fertility and Sterility», da nisu postojale značajne razlike u AMH razinama prije i nakon primjene metotreksata.

«Medicinesko liječenje ektopične trudnoće s metotreksatom je poznata, sigurna i učinkovita alternativa kirurškome liječenju,» rekao je Garcia-Velasco za Reuters Health.

«Sada također znamo da ne utječe na ovarijsku rezervu koja je važna za buduću plodnost.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti