Bolovi koje ne smijete zanemariti!

Bolovi koje ne smijete zanemariti!

Bolovi koje ne smijete zanemariti!
  • Objavljeno: Srijeda, 13.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Glavobolja je najčešće samo glavobolja, a žgaravica znak da ste pojeli previše začinjene hrane. Ipak, moguće je da su to simptomi ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Jaka glavobolja

Vjerojatnost da je jaka glavobolja migrena je velika. Ipak, ako ona nije popraćena ostalim simptomima migrene, kao što je zamagljen vid, moguće je da se radi o najgorem obliku glavobolje aneurizmi mozga. Ova arterijska ispupčenja se javljaju kod 5% svjetskog stanovništva, a u većini slučajeva ne ugrožavaju zdravlje. Vjerojatno nećete ni primijetiti da patite od aneurizme mozga, osim ako primijetite da je aneurizma pukla. Kod puknuća aneurizme krv ispuni tkivo koje okružuje aneurizmu (dolazi do jake glavobolje) i smanjuje dotok kisika. Pušenje i povijest aneurizme u obitelji povećavaju rizik.

Puknuće aneurizme može uzrokovati oštećenje mozga u samo nekoliko minuta, stoga trebate potražiti hitnu liječničku pomoć. Liječnik će vjerojatno napraviti CT glave. Ako liječnik pronađe obilno krvarenje, trebat će vas operirati kako bi ga zaustavio i spriječio oštećenje mozga.

Pulsiranje zuba

Vjerojatno je oštećen zubni živac koji zahtijeva hitno liječenje jer može doći do širenja bakterija koje mogu u potpunosti uništiti zub i proširiti se čitavim tijelom i ugroziti zdravlje krvožilnog sustava.

Možda će stomatolog zub samo zatvoriti i zaštititi živac. Ako je zub inficiran, stomatolog će morati izliječiti tkivo i ukloniti pulpu (živac), nakon čega će zub popuniti zamjenskom tvari.

Oštra bol sa strane

Ako osjećate oštru bol na desnoj strani trbuha koja je popraćena mučninom i groznicom, moguće je da imate upalu slijepog crijeva. Ubrzo nakon začepljenja slijepog crijeva dolazi do ozbiljne upale. Druga mogućnost su ciste jajnika koje su bezopasne i često nestanu same od sebe, ali ako cista pukne može doći do jakih bolova.

Ako se upala slijepog crijeva ne izliječi, posljedice mogu biti kobne. Dolazi do oticanja tkiva koji okružuje unutarnje organe. Ako imate cistu, svakako posjetite ginekologa koji će vidjeti je li ju potrebno ukloniti kako ne bi blokirala dotok krvi u jajnike, zbog čega može biti potrebno uklanjanje jajnika zajedno s cistom.

Bol u prsima

Povremena bol u prsima može biti posljedica žgaravice. Ako znate da imate povećan rizik od nastanka srčanih bolesti, nemojte zanemariti tu bol jer je moguće da je u pitanju srčani udar. Godišnje čak 10000 žena mlađih od 45 godina doživi srčani udar. Simptomi kod žena su nešto drugačiji nego kod muškaraca. Možete osjećati pritisak, umor, bol u grlu ili poteškoće s disanjem.

Ako bol osjećate nakon konzumiranja dosta začinjene hrane, nemate razloga za brigu. Ako osjećate pritisak nakon tjelovježbe, vrijeme je za brigu. Srčani udar se najčešće događa tijekom tjelovježbe. Hitna liječnička pomoć je izuzetno važna. Ako bol u prsima osjećate često, obratite se liječniku koji će vas pregledati i odrediti najbolji mogući tretman.

Bol u trbuhu i nadutost

Svi ponekad osjećamo bolove u trbuhu, nadutost i imamo plinove. Ako se to događa često, moguće je da se radi o raku jajnika. Bolovi u trbuhu, nadutost i plinovi su najčešće prvi simptomi raka jajnika. Ako ih osjećate duže od 2 do 3 tjedna, posjetite ginekologa.

Rak jajnika nije toliko čest kao rak dojke i pluća (1 od 70 žena će dobiti rak jajnika). Ipak, ako su vaši rizici povećani zbog genetskih predispozicija recite to ginekologu.

Posjetite ginekologa i objasnite mu svoje simptome. On će vas pregledati, napraviti ultrazvuk ili CT. Dobra vijest je da čak 90% žena preživi rak jajnika ako se otkrije u ranoj fazi.

Bol u leđima i trnci u nogama

Ako ste upravo bili fizički aktivni, takva bol je normalna i lijekovi protiv bolova bi trebali pomoći. Ako su bolovi često prisutni, moguće je da je pritisnut živac kralježnice. U tom slučaju je potrebna pomoć ortopeda jer može doći do trajnog oštećenja živca.

Rendgensko snimanje će pokazati postojeće oštećenje. Dok god trnci i bolovi ne postaju gori, ići ćete na fizikalnu terapiju i uzimat ćete oralne steroide koji će ublažiti upalu. Ako se i nakon nekoliko mjeseci ne oporavite, moguće je da će biti potrebna operacija.

Bolovi u nogama i oticanje

Ako su zglobovi u nogama otečeni i bolni, moguće je da imate duboku vensku trombozu, poznatu i kao krvni ugrušak. Kada ugrušak postane dovoljno velik da blokira protok krvi, područje oko ugruška će početi oticati i postat će bolno. Pušači i žene koje uzimaju kontracepcijske pilule imaju povećani rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Nemojte bolno i otečeno područje masirati kako se ugrušak ne bi odvojio i krvotokom došao do pluća i spriječio dotok kisika. Posjetite liječnika koji će napraviti CT ili ultrazvuk. Ako imate ugrušak, možda ćete trebati uzimati lijekove za razrjeđivanje krvi u razdoblju od jedne godine.

Najnovije

Najčitanije