Štikle čuvaju zdravlje, ali i seksualni život

Štikle čuvaju zdravlje, ali i seksualni život

Štikle čuvaju zdravlje, ali i seksualni život
  • Objavljeno: Srijeda, 13.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dugotrajno nošenje potpetica viših od sedam centimetara može biti štetno za stopala i kralježnicu, ali stručnjaci upozoravaju da štetu mogu učiniti i cipele s ravnim potplatima. Naime, neki stručnjaci čak upozoravaju da je bolje nositi visoke potpetice nego npr. balerinke ako želite imati zdrava stopala.

Pravu je uzbunu izazvao doktor Mike O’Neill koji je istaknuo da sve više žena koje nose balerinke i japanke ozljeđuju stopala. Rezultat je to, objašnjava, nošenja obuće bez potpetice; iako je ta obuća udobna, može izazvati jake bolove u stopalima, kurje oči, bolove u potkoljenici, leđima, čak dovesti i do artritisa.

Ograničavanje nošenja ravnih cipela na nekoliko dana u tjednu pozitivno će, osim na zdravlje, utjecati i na seksualni život. Naime, talijanski znanstvenici otkrili su da se žene koje nose pete do pet centimetra (koje su se pokazale blagotvornim, osobito imate li izražene i bolne vene) bolje provode u krevetu. Držanje tijela koje se stekne nošenjem obuće s potpeticama pomaže mišićima zdjelice. Oni pak, ako su razvijeni, mogu pomoći da doživite nevjerojatne orgazme. No ključ zdravih stopala krije se u pravilnoj izmjeni ravnih cipela i onih sa stabilnom i ne previsokom potpeticom.

Stopala nisu “dizajnirana” da nose ni jedne ni druge. Idealna visina potpetice bila bi oko 2,5 cm. Ravne cipele tjeraju ljude da vuku noge umjesto da normalno hodaju, te tako narušavaju držanje. Osim toga, zbog ravnih cipela istežu se ligamenti i tetive. Nošenje takvih cipela oštećuje i koljena, koja postaju bolna, a u najgorem slučaju dobijete upalu zglobova.

Balerinke štetne za leđa

Velikom riziku izloženi su i mladi, koji neće osjetiti bolove sve do dvadesetih i tridesetih godina. Ipak, nije sve tako crno, jer ravne cipele, ako ih nosite nekoliko dana u tjednu, nisu opasne po zdravlje; u opasnosti su oni koji ih ne skidaju po šest mjeseci. Visoke potpetice mogu uzrokovati lom kostiju stopala, urasle nokte, kurje oči, krvave prste, upalu jastučića na stopalima, bolove u koljenima i leđima.

Srećom, visoke pete imaju i svoju svjetliju stranu: u njima noge izgledaju elegantnije, u njima više pazimo na držanje, ne štete Ahilovoj tetivi, dok ravne cipele mogu uzrokovati nepravilan hod, neporavnavanje palca s ostalim prstima, kurje oči, upalu i artritis koljena, bolove u leđima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti