Vitamini poništavaju učinke vježbanja

Vitamini poništavaju učinke vježbanja

Vitamini poništavaju učinke vježbanja
  • Objavljeno: Srijeda, 13.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Uzimanje vitamina nakon vježbanja može umanjiti učinke tjelovježbe, sugeriraju rezultati njemačkog istraživanja. Naime, neki stručnjaci zagovaraju uzimanje antioksidansa poput vitamina C i E kako bi se tijelo zaštitilo od štetnih kemijskih nusprodukata koji nastaju dok vježbate, prenosi BBC.

No, njemački znanstvenici vjeruju da su ti "slobodni radikali" zapravo korisni, čak i u zaštiti od dijabetesa pa njihovo uklanjanje antioksidansima zapravo ispada štetno.

Vjeruje se da vitamini antioksidansi pomažu u prevenciji oštećenja tkiva koje se naziva "oksidativni stres" tako što eliminiraju te slobodne radikale koji taj stres uzrokuju.

Ta oštećenja neka su istraživanja povezala s ozbiljnim bolestima poput raka i srčanih oboljenja, no dr. Michael Ristow sa sveučilišta u Jeni i njegov tim pokazali su da slobodni radikali zapravo imaju pozitivan učinak na organizam jer povećavaju osjetljivost na inzulin. Upravo taj učinak blokiraju vitamini antioksidansi.

- Antioksidansi štite stanice od oštećenja i stoga pomažu smanjiti rizik od nekih bolesti poput raka, no ne treba ih konzumirati redovito u velikim dozama jer mogu negativno utjecati na vaše tijelo. Ako se hranite zdravo i raznoliko, unosite dovoljno nutrijenata i ne izlažete se riziku konzumiranja prevelikih količina antioksidansa koje vam mogu naštetiti - objašnjava dr. Elisabeth Weichselbaum iz Britanske nutricionističke zaklade.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti