Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stil privrženosti i vezivanje - koji ste tip?

Stil privrženosti i vezivanje - koji ste tip?

Stil privrženosti i vezivanje - koji ste tip?
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.09.2017.
  • Broj pregleda: 502
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Psiholog John Bowlby usredotočio na privrženost. Primijetio je kako je privrženost bilo koji oblik ponašanja koji rezultira povezivanjem s osobom koja je identificirana kao ona koja se bolje nosi sa svijetom. Privrženost se promatra tijekom cijelog života a najočitija je tijekom ranog djetinjstva i kao odgovor na prijetnju. Razvojna psihologinja Mary Ainsworth je proučavala djecu u prisutnosti stranca, i odsutnosti i ponovnog sjedinjenja s majkama. Ainsworth je identificirala tri glavna tipa privrženosti: sigurna privrženost, izbjegavajuća privrženost i opiruća privrženost.

Otkrijte 6 otrovnih obrazaca u vezama koje smatramo normalnima!

Istraživanja su pokazala da su stilovi privrženosti iz djetinjstva u skladu s onima koje imamo u odrasloj dobi. Stilovi privrženosti mogu utjecati na naš odabir partnera, način na koji se odnosimo prema partneru i ponašanja koja se očituju tijekom odnosa.

Mnogi suvremeni istraživači procjenjuju privrženost koristeći dva pojma: izbjegavanje i anksioznost. Razina privrženosti i anksioznosti može utjecati na procjenu romantičnih partnera i odnosa.

Anksiozna privrženost odnosi se na to koliko često se osoba osjeća kao da će ju partner odbaciti. Ljudi koji imaju veliku razinu anksiozne privrženosti žele se zadržati u blizini partnera zbog straha od napuštanja. Intenzivno žele blizinu i intimnost u svojim odnosima. Osjećaju se nesigurnima kad nisu u neposrednoj blizini partnera i često razmišljaju o svojim odnosima. Provode mnogo vremena razmišljajući što može poći po zlu.

Izbjegavajuća privrženost se odnosi se na to koliko se osoba osjeća ugodno s emocionalnom intimnošću. Osobe koje izbjegavaju privrženost manje ulažu u odnose i nastoje ostati psihički i emocionalno neovisni. Istraživači napominju da je velika razina izbjegavanja povezana s manjom vrijednošću bliskih odnosa i manjim oslanjanjem na odnose kako bi se zadovoljile potrebe vezanosti. Te osobe izbjegavaju preveliku privrženost zbog straha od gubitka.

Istraživanje Butzera i Campbella na 116 oženjenih kanadskih parova mjerilo je privrženost i seksualno zadovoljstvo u braku. Rezultati su pokazali da anksiozna privrženost i izbjegavajuća privrženost vode do manje seksualnog zadovoljstva u brakovima.

Pojedinci koji imaju nisku anksioznu privrženost i izbjegavanje su sigurno privrženi. Obično su najviše prilagođeni i ugodno im je u emocionalnim odnosima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti