Evo što boja i miris urina otkrivaju o vašem zdravlju!

Evo što boja i miris urina otkrivaju o vašem zdravlju!

Evo što boja i miris urina otkrivaju o vašem zdravlju!
  • Objavljeno: Petak, 27.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Urin je tekući otpad tijela sastavljen uglavnom od vode, soli i kemikalija koji se zovu urea i mokraćna kiselina. Bubrezi filtriraju toksine, ostatke lijekova i bolesti iz tijela, i izbacuju ih van putem mokraće.

Ako je vaše zdravlje dobro, mokraća je blijedo žute do zlatne boje. Ako uopće nema boje, to može značiti da ste pili puno vode ili uzimali diuretik koji pomaže vašem tijelu riješiti se viška tekućine. Urin boje meda ili tamniji, može biti znak da je došlo do dehidracije i da trebate unijeti više tekućine.

Postoje i druge neobične boje koje se mogu pojaviti, a evo i objašnjenja zašto.

Narančasti urin

Narančastu boju urina može uzrokovati visoka doza vitamina B2 ili uzimanje antibiotika. Ovisno o nijansi, može biti znak da ste dehidrirani ili da postoji problem s jetrom ili žučnim kanalima. Preporuka je posjetiti liječnika.

Plavi ili zeleni urin

Te dvije boje su najčešće uzrokovane prehrambenim bojama ili lijekovima koje ste uzeli. Svejedno posjetite liječnika koji će potvrditi o čemu je točno riječ.

Ružičasti ili crveni urin

Neke namirnice, kao što su mrkva, kupina, cikla ili repa, mogu utjecati na boju urina i pretvoriti ju u nježno crvenkastu ili ružičastu boju. Ova nijansa urina može biti i nuspojava lijekova poput antibiotskog rifampicina ili lijeka za infekcije mokraćnog sustava (IMS) koji se naziva fenazopiridin. Svakako posjetite liječnika jer se može dogoditi da imate krv u urinu, što može biti znak bubrežne bolesti, tumora ili problema s prostatom.

Pjenušavi urin

Bez obzira na boju, posjetite liječnika ako primijetite da imate pjenušavi urin. To može biti znak proteina u mokraći, što znači da imate problema s bubrezima.

Intenzivan miris urina

Urin obično nema jak miris, ali ako jedete šparoge mokraća može poprimiti intenzivniji miris jer one u sebi imaju sumporni spoj. Jači miris amonijaka može se osjetiti i ako je osoba dehidrirala.

Vezani sadržaj:

Najčitanije zanimljivosti