Što boja i miris urina otkrivaju o vašem zdravlju?

Što boja i miris urina otkrivaju o vašem zdravlju?

Što boja i miris urina otkrivaju o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Utorak, 29.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Urin je tekući otpad tijela sastavljen uglavnom od vode, soli i kemikalija koji se zovu urea i mokraćna kiselina. Bubrezi filtriraju toksine, ostatke lijekova i bolesti iz tijela, i izbacuju ih van putem mokraće.

Boja mokraće pokazuje jeste li dehidrirani

  • Prozirna - previše ste hidrirani, vjerojatno ste pili puno vode. Urin bez boje možete imati ako ste uzimali diuretik koji pomaže vašem tijelu riješiti se viška tekućine.
  • Limunada - optimalna hidracija. Pijete dovoljno vode.
  • Svijetlo pivo - dobro ste hidrirani.
  • Amber pivo/jantarna boja - nema razloga za paniku, ali vrijeme je da popijete vodu. Moguće je da ste blago dehidrirani.
  • Tamno/zagasita narančasta - definitivno ste dehidrirani. Pijte puno vode, ali i tekućine s elektrolitima.

Postoje i druge neobične boje urina koje se mogu pojaviti, a evo i objašnjenja zašto.

Narančasti urin

Narančastu boju urina može uzrokovati visoka doza vitamina B2 ili uzimanje antibiotika. Ovisno o nijansi, može biti znak da ste dehidrirani ili da postoji problem s jetrom ili žučnim kanalima. Preporuka je posjetiti liječnika.

Plavi ili zeleni urin

Te dvije boje su najčešće uzrokovane prehrambenim bojama ili lijekovima koje ste uzeli. Svejedno posjetite liječnika koji će potvrditi o čemu je točno riječ.

Ružičasti ili crveni urin

Neke namirnice, kao što su mrkva, kupina, cikla ili repa, mogu utjecati na boju urina i pretvoriti je u nježno crvenkastu ili ružičastu boju. Ova nijansa urina može biti i nuspojava lijekova poput antibiotskog rifampicina ili lijeka za infekcije mokraćnog sustava (IMS) koji se naziva fenazopiridin. Svakako posjetite liječnika jer se može dogoditi da imate krv u urinu, što može biti znak bubrežne bolesti, tumora ili problema s prostatom.

Pjenušavi urin

Bez obzira na boju, posjetite liječnika ako primijetite da imate pjenušavi urin. To može biti znak proteina u mokraći, što znači da imate problema s bubrezima.

Intenzivan miris urina

Urin obično nema jak miris, ali ako jedete šparoge mokraća može poprimiti intenzivniji miris jer one u sebi imaju sumporni spoj. Jači miris amonijaka može se osjetiti i ako ste dehidrirali.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti