Što oči govore o vašem mozgu?

Što oči govore o vašem mozgu?

Što oči govore o vašem mozgu?
  • Objavljeno: Srijeda, 20.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje, objavljeno u časopisu Psychological Science, otkriva da one sitne krvne žile u vašim očima otkrivaju kakvo je zdravlje i funkcija vašeg mozga.

U istraživanju su sudjelovale osobe srednje životne dobi. Oni su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, kao što su pušenje, prehrana, konzumacija alkohola i učestalost vježbanja, ali i pitanja o cjelokupnom zdravstvenom stanju i socioekonomskom stanju.

Rezultati promatranja su pokazali da osobe koje su imale šire žilice u očima imaju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Žile u očima mogu otkriti kakve su žile na području mozga jer su slične veličine, strukture i funkcije. Žile u očima su načinjene od potpuno istih stanica kao i one u mozgu.

Prethodna istraživanja su pokazala da žile u očima mogu otkriti postoji li rizik od nastanka nekih bolesti, kao što su demencija, kardiovaskularne bolesti, srčani i moždani udar.

Postoji izreka da su oči ogledalo duše. Nakon većeg broja istraživanja ju možemo bez straha modificirati i reći da su oči također i ogledalo zdravlja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti