Što trebamo znati o batatu?

Što trebamo znati o batatu?

Što trebamo znati o batatu?
  • Objavljeno: Petak, 13.11.2015.
  • Broj pregleda: 593
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Batat ili slatki krumpir je odličan izvor različitih nutritivnih spojeva koja su neophodna za pravilno funkcioniranje organizma. Dosadašnja istraživanja su pokazala da batat ima odlična antioksidacijska i protuupalna svojstva, zahvaljujući kojima može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma niza bolesti.

Ublažavanje simptoma artritisa

Beta karoten, magnezij, cink i vitamini B kompleksa batat čine odličnim za ublažavanje simptoma artritisa. Vodu, u kojoj kuhate batat, možete nanositi površinski na kožu kako biste ublažili bolove u zglobovima.

Prevencija raka

Svakodnevna konzumacija batata može pomoći u prevenciji raka bubrega i dojke. Batat se pokazao posebno učinkovitim za prevenciju raka kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

Bolja kontrola dijabetesa

Batat može regulirati oslobađanje inzulina, ali se dijabetičarima savjetuje da ga konzumiraju u umjerenim količinama. Batat može biti odlična zamjena za rižu, tjesteninu ili krumpir.

Prevencija srčanih bolesti

Zbog visoke razine kalija i vitamina B6, batat sudjeluje u prevenciji srčanog i moždanog udara. On regulira razinu elektrolita, kao i razinu krvnog tlaka.

Prevencija kronične upale

Zahvaljujući visokom udjelu beta karotena, vitamina C i magnezija, batat je odličan za prevenciju kronične upale, za koju je dokazano da povećava rizik od nastanka niza bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti