Što trebamo znati o batatu?

Što trebamo znati o batatu?

Što trebamo znati o batatu?
  • Objavljeno: Petak, 13.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Batat ili slatki krumpir je odličan izvor različitih nutritivnih spojeva koja su neophodna za pravilno funkcioniranje organizma. Dosadašnja istraživanja su pokazala da batat ima odlična antioksidacijska i protuupalna svojstva, zahvaljujući kojima može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma niza bolesti.

Ublažavanje simptoma artritisa

Beta karoten, magnezij, cink i vitamini B kompleksa batat čine odličnim za ublažavanje simptoma artritisa. Vodu, u kojoj kuhate batat, možete nanositi površinski na kožu kako biste ublažili bolove u zglobovima.

Prevencija raka

Svakodnevna konzumacija batata može pomoći u prevenciji raka bubrega i dojke. Batat se pokazao posebno učinkovitim za prevenciju raka kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

Bolja kontrola dijabetesa

Batat može regulirati oslobađanje inzulina, ali se dijabetičarima savjetuje da ga konzumiraju u umjerenim količinama. Batat može biti odlična zamjena za rižu, tjesteninu ili krumpir.

Prevencija srčanih bolesti

Zbog visoke razine kalija i vitamina B6, batat sudjeluje u prevenciji srčanog i moždanog udara. On regulira razinu elektrolita, kao i razinu krvnog tlaka.

Prevencija kronične upale

Zahvaljujući visokom udjelu beta karotena, vitamina C i magnezija, batat je odličan za prevenciju kronične upale, za koju je dokazano da povećava rizik od nastanka niza bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti