Što trebamo znati o batatu?

Batat ili slatki krumpir je odličan izvor različitih nutritivnih spojeva koja su neophodna za pravilno funkcioniranje organizma. Dosadašnja istraživanja su pokazala da batat ima odlična antioksidacijska i protuupalna svojstva, zahvaljujući kojima može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma niza bolesti.
Ublažavanje simptoma artritisa
Beta karoten, magnezij, cink i vitamini B kompleksa batat čine odličnim za ublažavanje simptoma artritisa. Vodu, u kojoj kuhate batat, možete nanositi površinski na kožu kako biste ublažili bolove u zglobovima.
Prevencija raka
Svakodnevna konzumacija batata može pomoći u prevenciji raka bubrega i dojke. Batat se pokazao posebno učinkovitim za prevenciju raka kod žena koje su prošle kroz menopauzu.
Bolja kontrola dijabetesa
Batat može regulirati oslobađanje inzulina, ali se dijabetičarima savjetuje da ga konzumiraju u umjerenim količinama. Batat može biti odlična zamjena za rižu, tjesteninu ili krumpir.
Prevencija srčanih bolesti
Zbog visoke razine kalija i vitamina B6, batat sudjeluje u prevenciji srčanog i moždanog udara. On regulira razinu elektrolita, kao i razinu krvnog tlaka.
Prevencija kronične upale
Zahvaljujući visokom udjelu beta karotena, vitamina C i magnezija, batat je odličan za prevenciju kronične upale, za koju je dokazano da povećava rizik od nastanka niza bolesti.
-
Recept dana
Cheesecake u čaši koji se ne peče
15 min12345 -
Recept tjedna
Salata od graha i ječma za dijabetičare
10 min12345 -
Recept mjeseca
Grčki omlet
15 min12345