Istrenirajte um da se ne brinete previše!

Istrenirajte um da se ne brinete previše!

Istrenirajte um da se ne brinete previše!
  • Objavljeno: Petak, 19.10.2018.
  • Broj pregleda: 729
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Svi znaju da prekomjerna količina brige i stresa može uništiti naše mentalno zdravlje. I to bi trebalo biti dovoljno da privuče pozornost svih kako bi smanjili količinu stresa. A jeste li znali da je stres vidljiv i na vašem fizičkom izgleda, odnosno da brige imaju jednako štetne učinke na tjelesno, kao i na psihičko zdravlje? Sad vam vjerojatno više nije svejedno i želite se riješiti svih briga.

Stres je prirodni mehanizam i signal da se vaše tijelo priprema za borbu. Prije mnogo stoljeća stres su doživljavali vojnici i oni koji su se spremali za borbu, a danas ga ljudi osjećaju gotovo svakog dana, najviše zbog obaveza na poslu i preklapanja između slobodnog vremena s obitelji i rada.

Evo što se događa s tijelom. Kad dođe do stresne situacije, mišići postaju napeti i crpe krv, ostavljajući vas blijedima i iscrpljenima. Budući da nema tjelesnog oslobođenja za ovaj izgrađeni pritisak, on se okreće prema samom organizmu uzrokujući drhtanje i bol u različitim dijelovima tijela poput ruku, nogu, leđa i glave. Ako je ozbiljnije, stres može uzrokovati i probleme s probavom, odnosno dovesti do zatvora ili proljeva.

Otkrijte učinak pozitivnih emocija na zdravlje!

Ako ste se sad već počeli brinuti za svoje tijelo i um, pogledajte savjete kako istrenirati mozak da se ne brinete previše!

1. Napišite sve na papir

Ako ne želite riskirati posao ili vas je strah da ne narušite obiteljske odnose, uzmite papir i napišite što vas muči. To će momentalno osloboditi vaš um i dati vam konkretnu ideju da konačno dođete do rješenja problema uz eventualne najbolje i najgore scenarije.

2. Meditacija i odmor

Kada vaše misli previše prevladavaju i brige vam se motaju po glavi, dobro je potpuno očistite um. Meditacija je izvrsno rješenje, a ako želite, možete i zadrijemati ili kratko odmoriti uz laganu glazbu. Čak ako to učinite na samo par minuta, primijetit ćete razliku i odmor će postati vaš sastavni dio dana.

Saznajte kako zavoljeti svoj posao!

3. Ispušite se na treningu

Ne morate trenirati borilačke sportove da biste se ispuhali, dovoljno je da počnete vježbati i ubrzo ćete vidjeti sve prednosti tjelovježbe. Tjelovježba smanjuje razinu hormona stresa u vašem tijelu, kortizola i adrenalina, tako što ih koristi tijekom vježbi. Isto tako, vježbanje povećava razinu endorfina u vašem sustavu, koji je poznat kao hormon sreće pa brige brže nestanu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti