Što vaše tijelo radi dok spava?

Što vaše tijelo radi dok spava?

Što vaše tijelo radi dok spava?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenicima su san i spavanje i dalje nedovoljno dobro istraženi. Iako su uspjeli san podijeliti u faze, ističu da im i dalje nije potpuno jasno što sve ljudsko tijelo radi dok zapravo spava.

Također, spavanje i san variraju od osobe do osobe pa čak i od noći do noći, stoga je ovo područje poprilično teško istražiti.

Prva faza

U prvoj fazi se vaše oči pomiču naprijed i nazad. Mišići se opuštaju, ali ponekad i trzaju. Ako se probudite iz ove faze, imat ćete osjećaj da uopće niste ni spavali.

Druga faza

U ovoj fazi provedete oko 50% spavanja. Tjelesna temperatura počinje padati, srce sporije kuca, a krvni tlak se snižava. To znači da srce i vaskularni sustav konačno zasluženo odmaraju.

Saznajte zašto trebate spavati na lijevoj strani!

Treća faza

U ovoj fazi je san najčvršći. U njoj provedete oko 20% spavanja. Tada vas je najteže probuditi, oslobađa se hormon rasta, počinjete pričati ili hodati.

REM faza

U REM fazi sanjate i u njoj provedete oko 20% spavanja. Oči se brzo pomiču naprijed i nazad, mišići postaju paralizirani kako bi spriječili da radite radnje koje sanjate, a mozak postaje jako aktivan, gotovo jednako aktivan kao dok ste budni.

Saznajte koji su najbolji i najgori položaji za spavanje!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti