Stres ne povećava rizik za multiplu sklerozu

Stres ne povećava rizik za multiplu sklerozu

Stres ne povećava rizik za multiplu sklerozu
  • Objavljeno: Srijeda, 01.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Protivno ranijim istraživanjima, najnovije nam otkriva kako stres ne povećava rizik za razvoj multiple skleroze.

„Za sada je bilo poznato kako stresni životni događaji mogu povećati rizik od epizoda multiple skleroze (MS), no nije se moglo pouzdano reći da li ti čimbenici stresa zapravo mogu dovesti do razvoja same bolesti," objašnjava autor istraživanja Trond Riise sa Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj, a prenosi Top News.

Istraživači su proučavali dvije skupine žena koje su radile kao medicinske sestre. Prva grupa od 121.700 medicinskih sestara u dobi između 30 i 55, praćena je od 1976. godine. Druga skupina od 116.671 medicinskom sestrom u dobi između 25 i 42, praćena je od 1989. godine.

Sudionice su zamoljene da navedu svoje stanje s općim stresom kod kuće i na poslu, uključujući i fizičko i seksualno zlostavljanje u djetinjstvu te za vrijeme odrastanja.

U prvoj skupini, kod 77 žena se razvila MS-a do 2005. godine. U drugoj skupini, kod 292 žene se razvila bolest do 2004. godine.

Nakon što sub uzeli u obzir čimbenike poput dobi, nacionalnosti, godinu rođenja, tjelesne mase u dobi od 18 te navike pušenja, istraživanje je pokazalo kako stres kod kuće ne povećava rizik za razvoj MS-e.

Također nije značajno povećan rizik za razvoj MS-e među onima koje su navele teško fizičko ili seksualno zlostavljanje u djetinjstvu ili adolescenciji.

„Ovi podaci doslovno izostavljaju stres kao glavni faktor rizika za MS-u. Buduća istraživanja se sada mogu fokusirati na drugačiji tip stresa, naprimjer onaj koji se stalno ponavlja," zaključuje Riise.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti