Stres uzrokuje rak?

Stres uzrokuje rak?

Stres uzrokuje rak?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki znanstvenici tvrde da anksiozni ljudi, kao i oni koji su često izloženi stresu, a ne znaju se s njime nositi, imaju veći rizik od nastanka raka.

Istraživanje je provedeno na laboratorijskim miševima koji pokazuju anksiozno ponašanje kao što je izbjegavanje mračnih ili otvorenih prostora. Sve miševe, anksiozne i smirene, su potom izložili ultraljubičastom zračenju na razini na kojoj se ljudi izlažu tijekom pretjeranog izlaganja suncu.

Nakon nekoliko mjeseci obje skupine miševa su razvile tumor kože, ali su anksiozni miševi razvili znatno veći broj tumora, za razliku od smirenih miševa.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Public Library of Science ONE.

Stres i anksioznost se često povezuju s zdravstvenim problemima. Ovo je prvo istraživanje koje je pronašlo poveznicu između stresa, anksioznosti i povećanog rizika od nastanka raka.

Voditelj istraživanja dr. Firdaus Dhabhar je izjavio kako "ovo istraživanje pokazuje da stres i anksioznost pogoduju razvijanju raka."

Izloženost izvorima nemira se često ne može izbjeći, ali je potrebno naučiti nositi se s njima. Ključno je da radite nešto što vas opušta kako biste spriječili negativan učinak stresa.

Bez sumnje su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovilo mogu li se rezultati ovog istraživanja poistovjetiti s ljudima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti