Antidepresivi više štete nego što koriste

Antidepresivi više štete nego što koriste

Antidepresivi više štete nego što koriste
  • Objavljeno: Nedjelja, 29.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Antidepresivi su lijekovi koji su dizajnirani za ublažavanje simptoma depresije na način da povećaju razinu serotonina u mozgu, zbog čega dolazi do stvaranja dobrog raspoloženja.

Znanstvenici sa Sveučilišta McMaster u Hamiltonu su pregledali rezultate prethodnih istraživanja o antidepresivima i njihovim učincima.

Rezultati istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology, otkrivaju da starije osobe, koje konzumiraju antidepresive duže razdoblje, imaju znatno veći rizik od prerane smrti, bez obzira na njihovo sveukupno zdravstveno stanje.

"Moramo biti mnogo oprezniji s upotrebom ovih lijekova", izjavio je voditelj istraživanja prof. Paul Andrews.

Prof. Andrews je dodao kako "milijunima ljudi se svake godine propišu antidepresivi jer se ti lijekovi se smatraju sigurnima i učinkovitima, ali je očigledno da nisu baš tako bezopasni."

Antidepresivi mogu uzrokovati razvojne probleme kod djece, probleme sa spolnim fukcijama, probavne probleme, abnormalno krvarenje i moždani udar.

Znanstvenici su također ustanovili da će osobe koje konzumiraju antidepresive nakon prekida konzumacije biti u još većoj depresiji jer moak ulaže veći napor u vraćanje ravnoteže.

Najviše uznemirava činjenica da je ljudima lakše konzumirati lijekove, umjesto da pronađu prirodne načine za borbu protiv depresije, kojih ima jako puno, počevši od vrsta tjelesne aktivnosti pa sve do namirnica koje jedemo.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti