Dnevna svjetlost spašava srce?

Dnevna svjetlost spašava srce?

Dnevna svjetlost spašava srce?
  • Objavljeno: Utorak, 01.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado u Denveru tvrde kako dnevna svjetlost, naročito jačeg intenziteta, može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara te pomoći u oporavku osobama koje su preživjele srčani udar.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Nature Medicine, pokazuje da je za smanjenje rizika od nastanka srčanog udara zaslužan način na koji organizam funkcionira, odnosno cirkadijalni ritam.  

Cirkadijalni ritam označava ritmičnost psihofizičkih zbivanja čovjeka koja su vezana za različite vanjske utjecaje (dan i noć, izmjena godišnjih doba, plima i oseka), koji se odražavaju na čovjeka u pogledu najrazličitijih bioloških ritmova.

Na cirkadijalni ritam utječe i dnevna svjetlost. Stručnjaci tvrde da osobe koje su izložene jutarnjoj dnevnoj svjetlosti, u razdoblju između 06:00 i 08:00 sati, imaju znatno manji rizik od nastanka srčanog udara, depresije, promjene raspoloženja i slično.

Voditelj istraživanja prof. Tobias Eckle je izjavio kako "istraživanje sugerira da dnevna svjetlost, naročito jačeg intenziteta kao što je, primjerice, ljeti, može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara te ubrzati oporavak kod osoba koje su preživjele srčani udar."

Prof. Eckle je dodao kako "bolesnicima bi se moglo pomoći kada bi prilikom bolničke njege bili u prostorijama koje su izložene vanjskom svjetlu."

Budućim istraživanjima znanstvenici će nastojati pronaći uzrok i način na koji svjetlost pomaže bolesnicima te na koje načine bi se svjetlost mogla koristiti za liječenje i prevenciju srčanih udara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti