Super ljepilo ubrzava oporavak nakon operacije srca

Super ljepilo ubrzava oporavak nakon operacije srca

Super ljepilo ubrzava oporavak nakon operacije srca
  • Objavljeno: Petak, 29.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Super ljepilo pod nazivom Kriptonit smanjuje s osam na četiri tjedna razdoblje oporavka pacijenata koji su prošli tešku operaciju srca.

Ljepilo, nazvano po mitskom zelenom elementu iz Supermanove priče, koristi se za poboljšanje zatvaranja prsne kosti nakon otvorene operacije srca.

Paul Fedak, iz bolnice u Calgaryu u Kanadi, nam objašnjava: „Ljepilo ima svojstva slična prirodnim kostima te omogućuje lagan rast novih kostiju."

„Jedna od najčešćih pritužbi među pacijentima nakon operacije srca je bol u prsima. Uz ovaj alternativni postupak, značajno zacjeljivanje se javlja kroz nekoliko sati, umjesto kroz nekoliko tjedana," dodaje Fedak.

Istraživanja su pokazala kako kriptonit  pomaže pacijentima da lakše i bezbolnije dišu te da se oporave bez potrebe za snažnim analgeticima.

Mehanička čvrstoća zatvaranja prsne kosti povećana je pet do deset puta u odnosu na zahvate koji zahtijevaju pridržavanje prsne kosti sa žicom.

Ovaj postupak potencijalno će revolucionirati kirurške oporavke širom svijeta. Postupak povećava funkcije, značajno poboljšava kvalitetu života te u konačnici i štedi novac."

Kriptonit  je prvi put testiran na 20 pacijenata prije godinu dana. Od tada je korišten na više od 500 pacijenata u bolnicama diljem Kanade i SAD-a.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti