Često preskakanje doručka povećava rizik od dobivanja srčanih bolesti

Često preskakanje doručka povećava rizik od dobivanja srčanih bolesti

Često preskakanje doručka povećava rizik od dobivanja srčanih bolesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

„Izlazak iz kuće s praznim želudcem" povećava rizik od potencijalno smrtonosnih bolesti srca.

Najnovije istraživanje nam pokazuje kako redovito preskakanje doručka vodi do pretilosti, povećanja stvaranja zaliha masnoće oko trbuha i veće razine kolesterola, što su u biti svi glavni faktori rizika za razvoj bolesti srca.

Ono također aktivira više razine inzulina u krvi, što je upozoravajući znak da bi dijabetes uskoro mogao nastupiti.

Istraživanje je pokazalo kako su pod najvećim rizikom bile odrasle osobe koje su redovito izbjegavale doručak kada su bili djeca, a onda su nastavili taj običaj kada su i odrasli.

Iako su i prethodna istraživanja objašnjavala kako doručak može biti dobar za srce, ovo je prvo istraživanje koje navodi dugoročne opasnosti.

Rezultati pokazuju kako su osobe koje su u svojim kasnim dvadesetima te rijetko doručkuju kao djeca ili odrasli, već na putu do razvoja bolesti srca.

Znanstvenici misle kako je jedan od razloga što takve osobe imaju veću vjerojatnost da će grickati slatku i nezdravu hranu i manje je vjerojatno da će se baviti tjelovježbom dok u isto vrijeme imaju niži unos vlakana, vitamina i minerala.

Ovakvo ponašanje također uglavnom vodi do toga da ljudi ne objeduju u tipično vrijeme, dodaju istraživači s Tasmanijskog sveučilišta, koji su pratili 2.184 volontera kroz vremensko razdoblje od preko 20 godina.

Vodeća dijetetičarka Catherine Collins je izjavila kako je preskakanje doručka oznaka za nezdrav ili kaotičan način života.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti