Zagađenje smanjuje mačizam

Zagađenje smanjuje mačizam

Zagađenje smanjuje mačizam
  • Objavljeno: Srijeda, 25.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dječaci koji su u maternici bili izloženi visokim razinama često upotrebljavanih kemikalija rijeđe se igraju sa igračkama tipičnim za dečke, kao što su kamiončići i rijeđe sudjeluju u tučnjavama.

Britanski znanstvenici s Medicinskog centra Sveučilišta Rochester istraživali su učinke izloženosti dvjema često upotrebljavanim kemikalijama poznatima pod nazivom phtalati, a koje se često upotrebljavaju u različitim vrstama plastike.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 145 predškolske djece pokazalo je da sinovi majki koje su imale visoke razine ovih kemikalija u urinu prije rođenja djeteta manje uživaju u grubim igrama i nestašlucima.

Phtalati su kemikalije koje imaju anti-androgeni učinak i stručnjaci su često izražavali zabrinutost zbog toga jer smatraju da izloženost tim kemikalijama za vrijeme boravka u maternici može utjecati na razvoj muškog mozga.

Autorica ovog istraživanja dr. Shanna Swan, profesorica porodiljstva i ginekologije na spomenutom sveučilištu, komentirala je: "Naši rezultate još treba potvrditi, no već sada se može reći da su intrigantni."

"Ne samo da smo da su u skladu sa prijašnjim istraživanjem koje je otkrilo da phtalati utječu na razvoj muških spolnih organa, već su i u skladu sa trenutnim spoznajama o načinu na koji spolni hormoni utječu na razlike među spolovima u mozgu, te stoga i na samo ponašanje," objasnila je.

Stručnjaci smatraju da rezultati ovog istraživanja, objavljeni u stručnom medicinskom časopisu Journal of Andrology imaju 'potencijalno dubok' značaj.

Phtalati povećavaju fleksibilnost i trajnost mnogih plastičnih proizvoda, uključujući i dječje igračke, medicinska pomagala, tekstile i razne ambalaže.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti