Svinjska gripa je opasnija za pretile ljude

Svinjska gripa je opasnija za pretile ljude

Svinjska gripa je opasnija za pretile ljude
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pretile, ali zdrave osobe, mogle bi biti izložene većoj opasnosti od ozbiljnijih komplikacija, pa čak i smrti, kad je riječ o novoj gripi koju uzrokuje virus A-H1N1, poznatiji kao virus svinjske gripe, izvijestili su u petak američki znanstvenici.

Opisali su slučajeve 10 pacijenata liječenih od spomenutog virusa u bolnici u Michiganu, od kojih su tri pacijenta umrla. Devet od njih deset imalo je višak kilograma, sedam ih je bilo pretilo. Dvoje od troje pacijenata koji su se razboljeli spadalo je u zadnju kategoriju.

- Možemo zaključiti da kod novoga virusa postoji mogućnost ozbiljnijih komplikacija, posebice kad je riječ o iznimno pretilim pacijentima - rekao je dr. Tim Uyeki. Rezultati istraživanja objavljeni su u biltenu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Svrha istraživanja nije bila utvrditi povezanost između tjelesne težine i novoga virusa, no, nakon što su znanstvenici ustanovili da čak sedam od deset oboljelih ima indeks tjelesne mase veći od 30, a to znači da su vrlo pretili, posvetili su ovom otkriću više pozornosti.

- Pretilost se u ranijim slučajevima nije prepoznavala kao rizični faktor u ozbiljnijim slučajevima bilo koje vrste sezonske gripe -  stoji u priopćenju CDC-a.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti