Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače

Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače

Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače
  • Objavljeno: Srijeda, 04.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...u svijetu koji godišnje odnose 8 milijuna života.

Stručnjaci procjenjuju da se značajan dio svih vrsta raka može spriječiti promjenom načina života - zdravom prehranom, fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja, ali i provedbom nacionalnih programa ranog otkrivanja.

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koji se odnose na 2006. godinu, pokazuju da od raka u Hrvatskoj godišnje oboli oko 20000 ljudi, a umre njih oko 12000.

Muškarci u Hrvatskoj najčešće obolijevaju od raka bronha i pluća, a ostala najčešća sijela raka u muškaraca su prostata, debelo crijevo, rektum i anus te mokraćni mjehur.

Žene u Hrvatskoj najčešće obolijevaju od raka dojke, a odmah iza njega su rak debelog crijeva, bronha i pluća, tijela maternice te rektuma.

U Hrvatskoj od raka u većini obolijevaju muškarci i to ponajviše zbog velike zastupljenosti raka bronha i pluća.

Prevencija raka i otkrivanje bolesti u ranom stadiju jamče uspješnije liječenje, pa Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) veliki značaj pridaje razvoju tzv. screening programa kontrole raka.

U Hrvatskoj se trenutno provode dva takva programa - za rano otkrivanje raka dojke te za rano otkrivanje raka debelog crijeva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti