Svjetski dan smijeha: kako smijeh utječe na zdravlje?

Svjetski dan smijeha: kako smijeh utječe na zdravlje?

Svjetski dan smijeha: kako smijeh utječe na zdravlje?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Na današnji dan obilježavamo Svjetski dan smijeha. Iako se možda čini kao sitnica, smijeh svakako zaslužuje imati svoj dan. Smijeh je snažan stimulans koji pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje i u trenutku popravlja raspoloženje. Osim toga, smijeh pomaže u borbi protiv stresa i boli, povećava samopouzdanje, poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Otkrivamo vam sedam razloga zašto biste se trebali smijati svakodnevno:

  1. Smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Iznenadan izlazak zraka iz pluća uzrokuje povećanu potrebu za kisikom. Rad srca postaje brži, a krvni tlak se povećava kako bi tijelo dobilo više kisika.
  2. Smanjuje razinu kortizola. Hormon stresa, kortizol može uzrokovati nesanicu, anksioznost i depresiju. Osim što smijeh smanjivanjem razine kortizola pomaže u borbi s anksioznošću i stresom, također jača imunološki sustav.
  3. Jača trbušne mišiće. Jedna od prednosti smijeha je i učvršćivanje trbušnih mišića. Kada se smijemo trbušni mišići rade na sličan način kao prilikom izvođenja trbušnjaka. Istovremeno, mišići koje ne koristimo prilikom smijanja odmaraju. Nažalost, samo smijanjem nećemo dobiti savršeno tonirane trbušnjake, ali svakako dobro dođe kao pomoć pri oblikovanju tog dijela tijela.
  4. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Smijeh je odlična kardio vježba, pogotovo za one koji zbog ozljede ili bolesti ne mogu biti fizički aktivni. Tijekom smijanja srce brže pumpa krv čime tijelo troši jednako kalorija kao i tijekom pola sata hodanja sporijim do umjerenim tempom.
  5. Pokreće T-stanice. T-stanice su posebne stanice imunološkog sustava čija je uloga prepoznavanje i borba sa stanicama koje napadaju imunološki sustav. Smijanjem se T-stanice aktiviraju i pomoću njih se tijelo bori protiv bolesti.
  6. Potiče oslobađanje endorfina. Endorfin je hormon sreće koji djeluje kao prirodni analgetik. Smijehom tijelo proizvodi više endorfina što ublažava kronične bolove i pomaže nam da se osjećamo bolje.
  7. Poboljšava cjelokupno stanje organizma. Smijeh nam pomaže da se osjećamo bolje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju pozitivan pogled na život lakše se bore s bolestima od onih s negativnim mislima.

Smijanjem ne samo da poboljšavamo raspoloženje, već i zdravlje. Stoga veselite se i smijte što više. Sretan vam Svjetski dan smijeha.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti