Smijeh je bolji od meditacije

Smijeh je bolji od meditacije

Smijeh je bolji od meditacije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako nemate strpljenja da samo sjedite i dišete, radite nešto što vas nasmijava. Naime, prema novom istraživanju američkih znanstvenika, smijeh daje jednak poticaj umu kao i meditacija.

"Iskren smijeh odmah potiče stvaranje jednakih frekvencija u mozgu koje su prisutne i tijekom meditacije", izjavio je voditelj istraživanja prof. Lee Berk.

U istraživanju je sudjelovao 31 student. Znanstvenici su aktivnosti mozga pratili putem elektroencefalograma (EEG). Sudionici su gledali različite vrste filmova, uključujući i komedije.

Tijekom gledanja komedija, mozak je pokazao jednaku aktivnost kao i tijekom jedne seanse meditacije, prenosi Prevention.

Najzanimljivije je da je smijeh potaknuto stvaranje gamma frekvencije. To je jedini tip frekvencije koji aktivira čitav mozak.

Znači, tijekom gledanja smiješnih filmova, cijeli mozak je postao aktivniji, sudionici su mogli jasnije razmišljati i imali su poboljšan fokus.

Što se više smijemo, to više prednosti smijeha i dobivamo. Svakodnevno i iskreno smijanje pospješuje funkcije mozga.

Prethodna istraživanja su pokazala da smijeh djeluje kao antidepresiv, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i pomaže tijelu u borbi protiv upalnih procesa.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti