Testiranje sluha novorođenčadi

Testiranje sluha novorođenčadi

Testiranje sluha novorođenčadi
  • Objavljeno: Subota, 26.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svoj novorođenčadi bi trebalo testirati sluh, objavljeno je na HealthDay. U Americi do 3 na 1000 novorođenčadi se rodi s oštećenjem sluha, naglašavaju stručnjaci. Preporučuje se da se sva djeca podvrgnu probiru na nasljedno oštećenje sluha.

U Hrvatskoj inače je od kraja 2002. godine uspješno započeo program probira na oštenje sluha sve novorođenčadi a koje je se provodi u rodilištima.

"Probir na gubitak sluha bi trebao biti dio zdravstvene procjene svakog novorođenčeta." naveli su u Preventive Services Tast Force i njegov voditelj Ned Calonge koji je i voditelj Odjela za javno zdravstvo i okoliš u Coloradu, što su i objavili u novostima Agency for Healthcare Research and Quality. ?Probir kod rođenja omogućuje da se oštećenje sluha ranije otkrije što je povezano s boljim ishodom kod djece kod koje je test pozitivan."

Djeca s oslabljenim sluhom ili koja oštećenje razviju tijekom dojenaštva ili ranog djetinjstva mogu imati probleme u komunikaciji i socijalnim kontaktima te probleme u ponašanju i slab uspjeh u školovanju u usporedbi s djecom koja imaju normalan sluh. Što je prije pronađen problem i što se prije liječi bolje su šanse za pozitivan razvoj u kasnijem životu, kao bolje govorne sposobnosti.

Zbog činjenice da pola beba s oslabljenim sluhom nemaju poznatih faktora rizika, preporuča se pregled svih beba, a ne samo odabranih. Neovisna komisija stručnjaka i liječnika obiteljske medicine u Americi je napravila preporuke zajedno s prikupljenim dokazima o navedenoj temi i objavila ih u srpanjskom izdanju časopisa Pediatrics.

Stručnjaci preporučuju probir na oštećenje sluha u dva koraka, ispitivanje odgovora na zvuk u unutrašnjem uhu i ispitivanje slušnog dijela mozga.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti