Testosteron ubrzava rast beba dječaka

Testosteron ubrzava rast beba dječaka

Testosteron ubrzava rast beba dječaka
  • Objavljeno: Subota, 18.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci koji su naglo rasli kao bebe, kasnije će kao odrasle osobe biti visoki, imati će više mišića te također veću razinu testosterona.

Istraživači vjeruju da testosteron može biti ključ za razumijevanje tih dugoročnih učinaka i da geni nisu jedini koji oblikuju našu sudbinu.

„Većina ljudi nije svjesna da muška dojenčad u prvih šest mjeseci života proizvede približno istu razinu testosterona kao i odrasli muškarac", objašnjava autor istraživanja Christopher W. Kuzawa, profesor antropologije na Sveučilištu Northwestern.

„Promatrali smo njihovo dobivanje na težini tijekom razdoblja ranog životnog razvoja zbog toga što je razina testosterona vrlo visoka u toj dobi i pomaže oblikovati razlike između muškarca i žene."

Ispitivanje je pokazalo kako muškarci imaju tendenciju biti jači i mišićaviji od žena, neki bi rekli otkrivanje tople vode, no otkrio se i dodatan razlog te razlike, a on je čini se rezultat prehrane u prvih šest mjeseci života muške dojenčadi.

„Okolina ima vrlo snažan utjecaj u tome kako ćemo ispasti. A ovo istraživanje produžuje tu ideju do područja spolnih razlika i muške biologije."

„U posljednjih 20 godina, puno je otkriveno o procesu koji se zove razvojna plastičnost, to jest kako tijelo u ranom životu reagira na stvari kao što su prehrana i stres."

Rana iskustva mogu imati stalan utjecaj na to kako se tijelo razvija, a ovaj učinak se može zadržati do odrasle dobi.

„Postoji puno dokaza kako to može utjecati na rizik od bolesti poput srčanog udara, dijabetesa i hipertenzije."

Kuzawa i njegovi suradnici primijenili su ista načela u ovom istraživanju i pronašli dokaze da su muška obilježja, kao što su visina, mišićna masa i razina testosterona, za razliku od obilježja bolesti povezani s odgovorom tijela na prehranu i stres.

„Drugi način na koji to možete gledati je da razlike među spolovima nisu toliko razdvojene, već reagiraju na okoliš, a posebice na prehranu", zaključuje Kuzawa.

Testosteron je odavno poznat po tome da povećava mišićnu masu i da su zbog njega osobe više. Ovo istraživanje sugerira da je dob puberteta također pod utjecajem zbivanja u prvih šest mjeseci života.

Istraživanje se temelji na skupini od 770 muškaraca u dobi od 20 do 22 godine, koji su praćeni cijeli život.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti