Ako imate ovaj simptom, vjerojatno imate delta-soj koronavirusa

Ako imate ovaj simptom, vjerojatno imate delta-soj koronavirusa

Ako imate ovaj simptom, vjerojatno imate delta-soj koronavirusa
  • Objavljeno: Utorak, 31.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Korona virus

Ovaj bolni simptom nije novost, ali je tek sad postao često među pacijentima koji boluju od COVID-19.

Pandemija koronavirusa odavno je već promijenila svijet kakav smo poznavali, a s dolaskom cjepiva mnogi su se nadali da će se stvari u kratkom roku vratiti na staro. Međutim, pojava delta-soja pomrsila je planove i uništila sve nade da će se stvari vratiti na svoje ove jeseni.

Delta-soj potpuno je promijenio pandemiju koronavirusa. Kao još zarazniji soj promijenila se putanja virusa, porastao je broj novozaraženih, a promijenili su se i uobičajeni simptomi. Na samom početku pandemije virusa COVID-19 upoznali smo se s najčešće zabilježenim simptomima, među kojima su: kašalj, povišena tjelesna temperatura, umor i bolovi u tijelu, ali s pojavom novog soja, pojavljuju se i novi simptomi.

Sve više oboljelih prijavljuje bol u ušima

Američki liječnici zamijetili su kako im dolazi sve više osoba koji se žale na bolove u uhu, odnosno ušima. Osobe koje su prijavile bolove u uhu ili ušima nakon daljnjih pretraga nisu pokazale znakove upale niti druge probleme povezane s ušima, ali su bile pozitivne na koronavirus, novi delta-soj.

Dr. med. Nicole Frommann, stručnjakinja s Floride, tvrdi da je upravo bol u uhu jedan od čimbenika po kojem se delta-soj razlikuje od ranije dominantne alfa varijante koronavirusa. Dodala je i da je grlobolja glavni razlog zbog kojeg osobe zaražene delta-sojem imaju bolove u uhu, odnosno da bol u uhu nastaju upravo zbog grlobolje i povezana je s drugim simptomima koronavirusa.

Neki stručnjaci su već ranije objasnili kako se bolovi u uhu obično javljaju zbog inficirane tekućine iza bubnjića, koja je posljedica začepljenja nosa i sinusa, a oboje su uobičajeni simptomi delta-soja koronavirusa.

Bol u ušima se javljala i kod drugih sojeva

Iako postoji određeni broj ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus i prijavili su ovaj simptom i kod ranijih varijanti koronavirusa, bol u ušima se dosad nije navodila kao uobičajen simptom COVID -a.

Problemi s ušima traju i nakon koronavirusa

Bol u ušima kao simptom koronavirusa je nekim pacijentima donio štetu i prije i tijekom širenja delta-soja. U lipnju je stigla vijest da su pacijenti u Indiji, gdje je tada bio dominantan delta-soj, prijavili gubitak sluha nakon što su se zarazili koronavirusom, a COVID-19 je kod nekih pacijenata pogoršao zujanje u ušima, tutnjavu i šuštanje.

Simptomi delta-soja koronavirusa

Drugi uobičajeni simptomi delta-soja koronavirusa uključuju:

  • kašalj
  • glavobolju
  • grlobolju
  • bolove u mišićima
  • groznicu

Kod cijepljenih osoba infekcija delta-sojem koronavirusa može se manifestirati blagom upalom gornjih dišnih putova popraćenom ​​kašljem, glavoboljom, grloboljom i bolovima u mišićima koji su kratkotrajni.

Wesley Willeford, medicinski direktor Odjela za kontrolu bolesti, tvrdi da je malo vjerojatno da ćemo od delta-soja koronavirusa imati upalu grla i curenje iz nosa, a veća je vjerojatnost da ćemo imati upalu sinusa, što može dovesti do bolova u uhu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije