Tjelovježba može pomoći u prevenciji Parkinsonove bolesti

Tjelovježba može pomoći u prevenciji Parkinsonove bolesti

Tjelovježba može pomoći u prevenciji Parkinsonove bolesti
  • Objavljeno: Srijeda, 26.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Brain, otkriva da je minimalna svakodnevna količina fizičke aktivnosti sasvim dovoljna da smanjite rizik od nastanka Parkinsonove bolesti.

U istraživanju, koje je trajalo 12 godina, je sudjelovalo gotovo 43000 odraslih osoba. Znanstvenici su otkrili da žene, koje tjedno vježbaju barem 6 sati, imaju za čak 43% manji rizik od nastanka Parkinsonove bolesti, u odnosu na žene koje tjedno vježbaju manje od 2 sata.

Ono što je znanstvenike iznenadilo da sudionici nisu trebali izdvajati posebno vrijeme za vježbanje jer su rezultati bili jednako učinkoviti kod sudionika koji su 6 sati tjedno bili fizički aktivni na bilo koji način, kao što je obavljanje kućanskih poslova, šetnja psa ili penjanje stepenicama.

Osobe sa sjedilačkim tipom posla također nemaju razloga za brigu dok god tjedno ostanu barem 6 sati aktivni. Cjelodnevno sjedenje neće imati pozitivan učinak na zdravlje, ali to možete nadoknaditi svakodnevnom umjerenom aktivnošću.

Tjelesna aktivnost pospješuje cirkulaciju krvi na području mozga, i to jednako učinkovito kao i lijekovi. Prethodna istraživanja su pokazala da tjelovježba može pomoći u ublažavanju simptoma Parkinsonove bolesti, ali je ovo prvo istraživanje koje otkriva da može pomoći i u prevenciji.

Znanstvenici vjeruju da tjelovježba može pospješiti proizvodnju proteina koji štite postojeće neurone, ali i potiču rast novih neurona. Tjelovježbom se smanjuje rizik i od nastanka pretilosti, za koju je dokazano da može povećati rizik od nastanka Parkinsonove bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti