Što škodi vašem mozgu?

Što škodi vašem mozgu?

Što škodi vašem mozgu?
  • Objavljeno: Utorak, 25.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znate da avokado, bobičasto voće i tamna čokolada mogu pospješiti zdravlje mozga. Isto tako postoje namirnice koje mogu naštetiti zdravlju mozga i posljedice ćete osjećati gotovo odmah. Neke namirnice mogu narušiti vašu koncentraciju, pamćenje i raspoloženje.

Fruktoza

Hrana, koja sadrži visok udio fruktoze može negativno djelovati na zdravlje mozga. Jedno istraživanje je pokazalo da fruktoza može otežati učenje jer narušava ravnotežu rada moždanih stanica. Stanice počinju na drugačiji način pohranjivati energiju koja im je potrebna za razmišljanje i učenje. No, iako i voće sadrži fruktozu, njega ne trebate izbjegavati, već samo namirnice s dodanom fruktozom.

Zasićene masti

Malo zasićenih masti je prihvatljivo, ali prehrana koja obiluje zasićenim mastima može povećati rizik od nastanka demencije. Jedno istraživanje je pokazalo da prehrana, koja obiluje zasićenim mastima, može negativno utjecati na kratkoročno pamćenje.

Sol

Sama sol nije štetna sama po sebi, naročito ako imate kontrolu nad unosom soli. No, trebate znati da veliki broj namirnica sadrži sol. To su gotovi i polugotovi proizvodi. Sol pronalazimo i u kruhu, a najopasniji za zdravlje su mesne prerađevine. Sol povećava razinu krvnog tlaka, što je povezano sa smanjenjem kognitivnih funkcija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti