Tjelovježba pomaže u regulaciji kolesterola

Tjelovježba pomaže u regulaciji kolesterola

Tjelovježba pomaže u regulaciji kolesterola
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of the American College of Cardiology, otkriva da tjelovježba može pomoći u regulaciji kolesterola i prevenciji visoke razine kolesterola kasnije u životu.

Prethodna istraživanja su pokazala da visoka razina kolesterola može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Tjelovježbom se održava zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjuje razina lošeg (LDL) i povećava razina dobrog (HDL) kolesterola.

U istraživanju je sudjelovalo više od 11400 muškaraca u dobi od 20 do 90 godina. Znanstvenici su mjerili razinu ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, triglicerida i HDL kolesterola. Sudionici su potom trčali na pokretnoj traci kako bi znanstvenici mogli izmjeriti njihovu razinu fizičke kondicije.

Muškarci slabije fizičke kondicije su imalli veći rizik od nastanka povišene razine kolesterola, i to u ranim tridesetima.

S druge strane, muškarci dobre fizičke kondicije su imali manji rizik od nastanka povišene razine kolesterola, i to u idućih 15 godina.

Tjelovježba je ključna za postizanje dobrog kardiovaskularnog zdravlja. Redovita fizička aktivnost i održavanje dobre fizičke kondicije pomaže u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara.

Stručnjaci preporučuju da tjedno vježbate barem 150 minuta umjerenim intenzitetom ili 75 minuta pojačanim intenzitetom. Da biste tu kvotu ispunili je sasvim dovoljno vježbati oko 20 minuta dnevno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti