Kako pretilost povećava rizik od nastanka raka

Kako pretilost povećava rizik od nastanka raka

Kako pretilost povećava rizik od nastanka raka
  • Objavljeno: Petak, 15.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pretilost je povezana s povećanim rizikom od nastanka nekoliko vrsta raka, a znanstvenici sada vjeruju da su otkrili na koji način prekomjeran broj suvišnih kilograma utječe na razvijanje kancerogenih stanica.

Nedavno statističko istraživanje je pokazalo da je oko 5.4% slučajeva raka kod žena i 1.9% slučajeva raka kod muškaraca povezano uz pretilost, odnosno uz indeks tjelesne mase veći od 30.

Pretilost je posebno povezana s povećanim rizikom od nastanka raka jednjaka, debelog crijeva, bubrega i gušterače, a kod žena i s povećanim rizikom od nastanka raka žučnog mjehura, jajnika, maternice i dojke.

Prekomjerna razina abdominalne masti povećava rizik od nastanka raka jer narušava hormonalnu ravnotežu. Kod žena to znači narušena ravnoteža hormona estrogena, što potiče razvijanje stanica raka dojke i jajnika.

Prekomjerna razina masnog tkiva također povećava proizvodnju inzulina, što uzrokuje abnormalnu diobu stanica i rast raka. Uz sve to, masno tkivo povećava rizik od nastanka kronične upale, što može ubrzati širenje stanica raka.

Dobra vijest je da na ovaj rizik možete utjecati i posvetiti pažnju na smanjenje suvišnih kilograma. Većina vrsta raka se može izbjeći usvajanjem zdravih životnih navika, kao što su redovita tjelovježba i zdrave prehrambene navike.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti