Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamin D pospješuje mršavljenje

Vitamin D pospješuje mršavljenje

Vitamin D pospješuje mršavljenje
  • Objavljeno: Srijeda, 13.05.2015.
  • Broj pregleda: 2.118
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prema rezultatima istraživanja znanstvenika iz Italije, povećanje unosa vitamina D može pospješiti mršavljenje. Naime, znanstvenici su ustanovili da osobe, koje ne unose adekvatnu količinu vitamina D, imaju povećan rizik od nastanka pretilosti.

U istraživanju je sudjelovalo 400 pretilih osoba koje su patile od manjka vitamina D. Svi sudionici su pratili niskokalorijski tip prehrane i bili su podijeljeni u 3 grupe:

  • Jedna grupa nije uzimala suplemente vitamina D
  • Druga grupa je uzimala 2500 internacionalnih jedinica (IJ) vitamina D mjesečno
  • Treća grupa je uzimala 100000 internacionalnih jedinica vitamina D mjesečno

Nakon 6 mjeseci su rezultati pokazali da su sudionici iz treće grupe imali najznačajnije rezultate mršavljenja. Prethodna istraživanja su pokazala da oko 40% ukupnog svjetskog stanovništva ne unosi adekvatnu količinu vitamina D.

Saznajte zašto nam je važan vitamin D!

Adekvatan unos vitamina i minerala je ključan za pravilno funkcioniranje cjelokupnog organizma. Manjak vitamina D je povezan s povećanim rizikom od nastanka niza poremećaja i bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i bolesti kardiovaskularnih sustava.

Najbolji izvor vitamina D su sunčeve zrake, stoga osobe, koje redovito provode vrijeme izlažući se sunčevim zrakama, imaju manji rizik od nastanka manjka vitamina D u tijelu. Vitamin D također pronalazimo u namirnicama kao što su jaja, obogaćeno mlijeko i mliječni proizvodi, jogurt, tuna i sardine.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti