Tjelovježba smanjuje rizik od razvoja raka maternice

Tjelovježba smanjuje rizik od razvoja raka maternice

Tjelovježba smanjuje rizik od razvoja raka maternice
  • Objavljeno: Petak, 01.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje vježbaju i općenito su aktivne imaju oko 30 posto manje izgleda za razvijanje raka maternice za razliku od onih „ljenijih".

U detaljnom pregledu raspoloživih dokaza, znanstvenici iz Sjedinjenih Država su pronašli snažnu povezanost između količine vježbanja i fizičke aktivnosti žena te smanjenog rizika od razvoja raka maternice.

U zasebnom istraživanju na 70.000 žena je također utvrđeno da je sjedenje na duže vrijeme povezano s povećanim rizikom od iste bolesti.

Dr. Steven Moore, vodeći autor istraživanja iz Nacionalnog instituta za rak iz Marylanda, je izjavio: „Poznato je da tjelesna aktivnost smanjuje rizik za razvoj raka dojke i raka debelog crijeva, a naše istraživanje je utvrdilo kako fizička aktivnost može smanjiti rizik i za rak maternice. Već smo znali da je održavanje zdrave tjelesne težine važan način kako bi se smanjio rizik od razvijanja raka maternice, no naše istraživanje je pokazalo kako fizička aktivnost ima i svoj zasebni zaštitni učinak."

„Zanimljivo je kako smo također pronašli vezu između ukupnog vremena provedenog sjedeći i raka maternice. Provođenje što manje vremena sjedeći i više vremena na nogama može nadopuniti vježbanje kao način sprečavanja bolesti."

„Potrebna su daljnja istraživanja kako bi otkrili kako različite vrste, razine i količine fizičke aktivnosti utječu na izglede za razvoj bolesti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti