Tjelovježba za prevenciju raka dojke

Tjelovježba za prevenciju raka dojke

Tjelovježba za prevenciju raka dojke
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svakodnevno vježbanje može značajno smanjiti rizik od nastanka raka dojke, otkrivaju nam znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu PLoS One.

U istraživanju je sudjelovalo više od 79000 žena, a sve su svakodnevno trčale ili šetale. Istraživanje je trajalo 11 godina. Niti jedna žena tijekom istraživanja nije patila od raka dojke.

Ova prehrana smanjuje rizik od nastanka raka dojke za skoro 70%!

Znanstvenici su redovito mjerili njihovu tjelesnu težinu i visinu i bilježili podatke o veličini grudnjaka i količini tjelesne aktivnosti.

Rezultati su pokazali da žene, koje svakodnevnovježbaju 2 sata i 30 minuta laganim intenzitetom, ali i žene koje intenzivno vježbaju 1 sat i 30 minuta, imaju za 42% manji rizik od nastanka raka dojke, bez obzira na njihovu tjelesnu težinu i visinu.

Tjelovježba ublažava negativno djelovanje estrogena. Znanstvenike je iznenadilo to da indeks tjelesne mase nije igrao važnu ulogu u povećanju rizika od nastanka raka, iako su prethodna istraživanja pokazala da žene, koje imaju visok indeks tjelesne mase, imaju povišen rizik od nastanka raka dojke.

Provjerite kako kurkuma pomaže u borbi protiv raka dojke!

Tjelovježbom rizik od nastanka dojke možemo skoro dvostruko smanjiti, što je definitivni dobar motiv za redovitu tjelovježbu. Ako ne možete izdvojiti toliko vremena na vježbanje, probajte što češće biti u pokretu u toku dana.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti